Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

- Και εδώ πιθανόν να βρεθούν κάποιοι ανεγκέφαλοι/ες (από δαύτους πληθώρα-δόξα τω γιαλαμπή), οι οποίοι να σπεύσουν να με ρωτήσουν "καλόπιστα" :
- "Καλά...τολμάς και τα λές εσύ αυτά που μέσα από το kazan dp.gr τους έχεις σούρει τα μύρια όσα? Και τολμάς και τα λές αυτά ΕΣΥ ?"

Απάντηση :

1. To kazan dp.gr είναι ένα ανεξάρτητο ιστολόγιο και σε καμμία περίπτωση δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με το dpgr και με κανένα φυσικά άλλο ανάλογο site. Συνεπώς δεν έχουμε κανένα ..."έννομο" ή και ...άνομο συμφέρον γιά να μειώσουμε το κύρος του γιατί πιθανόν έχουμε "κοινή πραμάτεια". Αν είχαμε, η στοιχειώδης ευπρέπεια και ευγένεια θα έλεγε πως κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως unfair. Είναι τελείως άκομψο ένα "μαγαζί" να υβρίζει ένα άλλο ανταγωνιστικό του. Χώρια που κάτι τέτοιο γυρνάει και μπούμεραγκ. Να υπενθυμίσουμε επίσης πως ο γράφων δεν είναι με δική του απόφαση μέλος του dpgr, πιστεύοντας πως το να είσαι ενεργό μέλος ενός site γιά το οποίο πλέον έχεις μιά τόσο αρνητική γνώμη, στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελεί μία αντίφαση αλλά καταδεικνύει και μιά ανακολουθία μεταξύ λόγων και πράξεων.

2. Το kazan dp.gr είναι, όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, ένα κατά κύριο λόγο σατιρικού χαρακτήρα ιστολόγιο, πράγμα το οποίο του δίνει μία άλλη "δυνατότητα", να ασχολείται με τα τεκταινόμενα με ένα κάπως ...διαφορετικό τρόπο αλλά πάντα με την βαριά εκείνη ευθύνη που πρέπει να επωμίζεται οποιοσδήποτε τέμνει τα γεγονότα με το σατιρικό νυστέρι. Και η σάτιρα δεν μπορεί ποτέ να διέπεται από οποιαδήποτε εμπάθεια, σκοπιμότητα ή άλλο σκοτεινό σκοπό. Είναι μιά ίσως πολύ σκληρή και ιδιότυπη κριτική, αλλά πάντοτε πίσω από αυτήν υπάρχει η ανυπόκριτη λαχτάρα και ο (ευσεβής) πόθος του (αιθεροβάμονος) συγγραφέα να επισημάνει, να μορφοποιήσει και να λειτουργήσει καταλυτικά προς κάθε τί κακώς κείμενο. Και γιά να ασκήσει κάποιος σατιρική κριτική πρέπει εκτός των άλλων να δύναται να αφουγκράζεται την (οποιαδήποτε) βάση, να αισθάνεται το περί δικαίου αίσθημα και με τον λόγο του να αποδομεί την πραγματικότητα και να την επανασυνθέτει ως νέα πρόταση, με δομικό υλικό το κωμικό στοιχείο το οποίο λανθάνει σε κάθε στρεβλή ή έξω από τα ανθρώπινα μέτρα κατάσταση. Ενώ γιά να ασκήσει κάποιος απλώς κριτική και μάλιστα σε επίπεδο όπως αυτό που διαβάζουμε στο ...ημίφως, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από το να είναι κάποιος υστερόβουλος, συμπλεγματικός, ανόητος (ή και κλινικώς βλάξ), ή έστω στην "καλύτερη" περίπτωση πικραμένος.

3. Το kazan dp.gr, σεβόμενο την λογική αλλά και την ηθική της σάτιρας, δεν ασχολείται με πρόσωπα παρά μόνο με συμπεριφορές. Γιά κάθε στοιχειωδώς νοήμονα, η διαφορά είναι χαώδης. Δεν μας "ενοχλεί" ο Χ ούτε έχουμε και κάτι μαζί του, μας ενοχλεί μόνο η συμπεριφορά του Χ και μάλιστα όχι σαν συμπεριφορά του Χ αλλά σαν συμπεριφορά η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στην κοινωνία ή στα υποσύνολά της.

4. Η σάτιρα στην πραγματικότητα οραματίζεται και προτείνει ενώ ένα "σχόλιο" του τύπου "καλέ αυτός είναι ψυχανώμαλος και άρρωστος" (sic), απλά υβρίζει. Η σάτιρα επιδιώκει την επανασύνθεση ενώ η ύβρις αποσκοπεί στην προσωπική στείρα "ικανοποίηση" ή ..."εκδίκηση".

5. Λυπάμαι γιά το ότι στην χώρα που γεννήθηκε η σάτιρα, πρέπει να έρθει ο πλέον ατάλαντος υπηρέτης της όπως ο γράφων, γιά να υπενθυμίσει τις αβυσσαλέες της διαφορές από την κοινή κακοήθεια και υστεροβουλία.

6. Ζωή σε μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου