Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

- Οι ανά τον κόσμο υπέρμαχοι της τσιγαροαπαγόρευσης, ανάμεσα στο "οπλοστάσιο" των επιχειρημάτων τους, έχουν και το "οικονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των κρατών γιά την υγεία", ένα κόστος το οποίο κατά την εκπεφρασμένη γνώμη πολλών εξ αυτών, δεν πρέπει να καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία των χωρών, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό τους ο καπνιστής προκαλεί μόνος του (!) τις καρδιοπάθειές του και τον καρκίνο των πνευμόνων του. (Μάλιστα, κάποια νοσοκομεία στη Μ. Βρεταννία, προ ολίγων ετών, είχαν αρνηθεί να χειρουργήσουν ασθενείς επειδή αυτοί δεν διέκοπταν το κάπνισμα !)
Πολύ ενδιαφέρουσα πραγματικά τοποθέτηση ! Αλλά μάλλον οδηγεί σε κάπως ολισθηρούς ατραπούς. Διότι αν προεκτείνουμε αυτή τη λογική, δεν πρέπει ούτε στους τραυματισμένους οδηγούς που έτρεχαν πάνω από το όριο να παρέχουμε δωρεάν ιατρική βοήθεια ούτε στον αθλητή που στραμπούληξε το πόδι του προσπαθώντας να πηδήξει το τριπλούν ούτε στον ακροβάτη του τσίρκου και φυσικά (στο θέμα μας), ούτε και στον παχύσαρκο διότι ...με δική του ευθύνη έγινε παχύσαρκος και τώρα έχει ζαχαρώδη διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια και χοληστερίνες κλπ. Ας θεραπεύουμε λοιπόν δωρεάν μόνο ό,τι μας έχει βλάψει χωρίς την θέλησή μας, όπως πχ. η πτώση μετεωρίτη, ο εξοστρακισμός σφαίρας από ηλίθιο συνοριοφύλακα των Εξαρχείων ή από δάγκωμα καρχαρία-τίγρη αφού πρώτα φυσικά αποδείξουμε πως δεν πήγαμε εμείς στο σπιτικό του καρχαρία και τον προκαλέσαμε, ρωτώντας την γυναίκα του "τί καλό έχει μαγειρέψει γιά σήμερα".

Το σχόλιο αυτό δεν γίνεται γιατί έτσι ξαφνικά μας ήρθε. Αλλά γιατί η Αμερικανίδα Υπουργός Υγείας κ. Σιμπέλιους, (καμμιά σχέση με τον διάσημο και σχωρεμένο Σουηδό βιολονίστα), δήλωσε πως "οι ΗΠΑ δαπανούν γιά την αντιμετώπιση των ασθενειών που έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία, σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από αυτά γιά την αντιμετώπιση του καρκίνου" !
Τι μας λές κυρά μου, σοβαρά ? Και τί θέλει δηλαδή να πεί ο ποιητής με μιά τέτοια "δήλωση" ? Μήπως μετά την τσιγαροαπαγόρευση θάπρεπε να ποινικοποιήσουμε και την βουλιμία ? Μήπως έχετε κατά νού να προτείνετε τον περιορισμό της συμμετοχής του κράτους σε δαπάνες που αφορούν τις ασθένειες αυτές στους παχύσαρκους? Και τί είδους περίεργες στατιστικές διαπιστώσεις είναι αυτές "ξαφνικά" ? Διότι εγώ ας πούμε, θα έβρισκα πολύ πιό ενδιαφέρον αν μας έλεγες πόσες φορές παραπάνω κόστισε ο πόλεμος στον Κόλπο και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες που κάνατε γιά την κοινωνική υγεία τα τελευταία 200 χρόνια σε βορρά και νότο. Νομίζω πως ένας τέτοιος συγκριτικός πίνακας θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και από κάθε άποψη.
Μετά το δόγμα Τρούμαν, το νέο δόγμα το οποίο προσπαθεί να περάσει πούστικα το σύστημα είναι το "Ο ένας εναντίον του άλλου και ο θεός εναντίον όλων" .
Ρε ούστ σκατόψυχοι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου