Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Πρόβλημα με επαγγελματίες ...μαλάκες.


- Στην χώρα όπου η κοινή λογική είναι πλέον τόσο σπάνια όσο και ένας δράκος του Κόμοντο στην Πανεπιστημίου με αποτέλεσμα να έχει δώσει την θέση της στην κοινή μαλακία, "τοποθετήσεις" όπως αρκετές από αυτές που διατυπώθηκαν στο σχετικό νήμα του dpgr με τον καταπληκτικό τίτλο "Πρόβλημα με επαγγελματίες φωτογράφους" δεν σου προξενούν πλέον καμμία έκπληξη. Με την μοναδική ικανότητα που έχει ο Έλληνας να αντιστρέφει τα αυτονόητα (κάποιοι το λένε και "θράσος" εγώ θα είμαι επιεικέστερος και θα το (ξανα)ονομάσω απλώς "χοντρομαλακία") ούτε λίγο ούτε πολύ  διαμαρτύρονται (!) γιατί τους ...εμποδίζουν λέει οι φωτογράφοι να κάνουν το ψώνιο τους την ώρα του Μυστηρίου !

Και επειδή μπορεί να μην συνειδητοποιήσατε το μέγεθος του παραλογισμού να το κάνουμε λίγο πιό λιανό :

Αυτός που έρχεται στο γάμο ως καλεσμένος και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΤΟΛΗ και αποφασίζει να κάνει επίδειξη του εξοπλισμού του ή και της "τέχνης" του και χώνεται στα 3-5 τετραγωνικά μέτρα που καλείται να δουλέψει ένας επαγγελματίας φωτογράφος, ένας επαγγελματίας βιντεολήπτης, δυό-τρεις παπάδες και ψαλτάδες και μουφτήδες και καντηλανάφτες σύν το ζευγάρι με τους κουμπάρους ή τους νονούς σύν το μωρό που ωρύεται σύν γιαγιάδες, παπούδες κλπ αλάι-μαλάι, ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ, έρχεται επαναλαμβάνω και διαμαρτύρεται ότι δεν τον αφήνει ο φωτογράφος να κάνει τί ?

Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταλάβετε το εξής απλό : Ο φωτογράφος έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ της κάλυψης της τελετής και ό,τιδήποτε δεν πάει όπως πρέπει να πάει, ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ θα ζητηθούν οι ευθύνες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ η θεία του ξαδέρφου μιάς μπατζανάκισσας της νύφης έρθει και σας πει "Βρε Δευκαλίων, δεν βγάζεις και συ καμμιά φωτογραφία με κείνη την "επαγγελματική ΖΕΝΙΤΗ με τον "μεγάλο το φακό" ? Την ώρα λοιπόν εκείνη που συνήθως επικρατεί το γνωστό χάος του ελληνικού πατροπαράδοτου Μυστηρίου, την ώρα εκείνη λοιπόν που συνήθως οι θερμοκρασίες είναι ίδιες με αυτές στην έρημο της Νεβάδας, την ώρα λοιπόν εκείνη  που κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν (ΟΣΟ ΞΕΡΟΥΝ ΔΙΑΟΛΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ), να κάνουν το καλύτερο δυνατόν γιά τον πελάτη ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ, (εντάξει τo ξέρουμε ότι ο κάθε μαλακάκος με μιά dslr ή και με μιά compact "ξέρει πάντα καλύτερα" από τον κάθε επαγγελματία που έχει κάνει ΧΙΛΙΑΔΕΣ μυστήρια), την ώρα λοιπόν εκείνη που δεν χωράς να στρίψεις τον κώλο σου ανάμεσα σε λαμπάδες, παπάδες και μουλάδες και διάφορα κακομαθημένα παιδάκια να παίζουν με τα νεύρα σου, την ώρα λοιπόν εκείνη, έρχεται και ο παντογνώστης ερασιτέχνης και το σκηνικό ολοκληρώνεται !

Και γιά να μην νομίζετε πως το θέμα έχει να κάνει με γελοιότητες του στύλ "εγώ ο φωτογράφος που βγάζω το ψωμάκι μου", να σας πώ ευθέως πως χέστηκα γιά το ...συντεχνιακόν του πράγματος, αν "το ψωμάκι μου κινδύνευε" από κάθε καλεσμένο που ήθελε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε ένα Μυστήριο, τότε μάλλον το πρόβλημα θα ήταν δικό μου, κάτι εγώ δεν θα είχα κάνει καλά. Το θέμα όμως τελικά ρε παιδιά είναι πολύ πιό απλό : ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ ! Τόσο απλό δηλαδή ! Αν χωράμε, πάρτε και τη μηχανή σας, πάρτε και τους φακούς σας, πάρτε και την ηλεκτρική σκούπα, πάρτε και το πλυντήριο πιάτων και ελάτε ! ΑΛΛΑ (συνήθως) ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ !

Και να σας εκμυστηρευτώ και τούτο: Κάποιες φορές, ανάμεσα σε αυτούς τους τρίτους που τραβούν φωτογραφίες, συναντώ και εξαιρετικά σοβαρούς ανθρώπους, οι οποίοι αφ΄ενός μεν ξέρουν τί θέλουν και τί κάνουν, ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον επαγγελματία, φροντίζουν να είναι διακριτικοί και ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ, και αυτοί συνήθως ποτέ δεν διεκδικούν την στιγμή εκείνη κάτι περισσότερο από αυτό που δικαιούνται. Όποτε λοιπόν εγώ τουλάχιστον συναντώ τέτοιους ανθρώπους, ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΩ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΠΟΤΕ ...ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, και όχι λίγες φορές τους δίνω εκείνη την ώρα και συμβουλές γιά το πώς θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι με ευγένεια και με καταννόηση προσπαθούν γιά μιά καλή φωτογραφία αλλά οι βλάκες οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν πως το "γενικό πρόσταγμα" της κάλυψης το έχει ο επίσημα εντεταλμένος φωτογράφος και σε καμμία περίπτωση δεν μπορείς να τον βγάλεις από την θέση του γιά να φωτογραφίσεις εσύ ή να μπαίνεις μέσα στα πόδια του ή ακόμη χειρότερα, μέσα στα πλάνα του.

Και ακόμη και αν πιστεύεις (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ) πως ο εντεταλμένος φωτογράφος είναι "ανεπαρκής" και "εσύ είσαι καλύτερος", δεν έχεις το δικαίωμα να παρέμβεις ως αυτόκλητος σωτήρας γιά να επιβάλλεις την δική σου τάξη. Φαντάσου δηλαδή να έβλεπες κάποιον κακό χειρουργό να ανοίγει άτσαλα έναν ασθενή πάνω στο χειρουργικό τραπέζι και να πεταγόσουν και νάλεγες "μα τί κάνεις ρε μαλάκα-κάτσε πιό πέρα να το κάνω εγώ γιατί δεν έχω χάσει επεισόδιο από το Greys Anatomy ! Ή να πας σε κάποιο κονσέρτο εγχόρδων και επειδή θεωρείς πως ο κιθαρίστας δεν βγάζει τόσο καθαρά τις νότες, αρπάζεις την δική σου κιθάρα,  ανεβαίνεις στην σκηνή, του δίνεις και μιά κλωτσιά να πάει παραπέρα και του λές σήκω ρέ άχρηστε να παίξω εγώ!   ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Και φυσικά κάτι τέτοιο, εκτός όλων των άλλων,  αποτελεί και απόλυτη περιφρόνηση αλλά και προσβολή προς το πρόσωπο αυτού που σε κάλεσε να παραστείς ως καλεσμένος αφού κατά ένα τρόπο αμφισβητείς και την επιλογή του να θέλει τον α ή τον β επαγγελματία. Χώρια που ο Γάμος ή η Βάπτιση του καθενός δεν προσφέρεται γιά πεδίο άσκησης γιά επίδοξους φωτογράφους ούτε και αποτελεί καλή ευκαιρία γιά να βγάλουμε βόλτα τον εξοπλισμό μας. ΕΙΝΑΙ το Μυστήριο ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ !

Θέλεις λοιπόν φίλε ερασιτέχνη να τραβήξεις και σύ φωτογραφίες στη χαρά του φίλου σου ή του συγγενή σου ? ΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ !  Κάντο όμως με τρόπο που δεν ενοχλεί, δεν εμποδίζει και δεν επιβαρύνει την ήδη λόγω συνθηκών επιβαρυμένη κατάσταση. Πολλοί φωτογράφοι, ξεκαθαρίζουν εξ αρχής πως δεν δέχονται να υπάρχουν άλλοι που να τραβάνε από το σημείο της τελετής. Και είναι στην ευχέρεια του κάθε πελάτη να πεί εντάξει ή όχι εντάξει. Εγώ πιστεύω πως αν όλες οι πλευρές έχουν την αίσθηση του μέτρου, μπορούν ΟΛΟΙ να κάνουν αυτό που θέλουν ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Όταν λοιπόν, "εγώ" ο επαγγελματίας, τοποθετούμαι στο συγκεκριμένο θέμα τόσο ανοιχτά, ζητώντας μόνο από την άλλη μεριά ζητώ μονάχα την στοιχειώδη καταννόηση αλλά και σεβασμό σε αυτό το οποίο κάνω, μου φαίνεται τελείως εξωφρενικό, να βγαίνει κάποιος ερασιτέχνης και να ...διαμαρτύρεται ότι δεν τον αφήνει ο επαγγελματίας. Έλεος δηλαδή παιδιά, έχουμε ξεφύγει τελείως.Και ήθελα νάξερα, ανάλογα με το τί επάγγελμα κάνει ο καθένας σας, ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ πάνω στην δουλειά σας και την ώρα της δουλειάς σας να έμπλεκε στα πόδια σας κάποιος μη επαγγελματίας που "αυτός ξέρει?"

Mέσα στο νήμα ακούστηκαν και ανόητες περιπτωσιολογίες, υπήρξαν ανούσιες αναφορές στα ΙΚΑ κλπ που εν προκειμένω δεν έχουν καμμία σχέση με την ουσία, μέχρι και ύβρεις και συλλήβδην απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς τους επαγγελματίες γενικά. Δεν εντυπωσιάζομαι, το δόγμα "όλοι χωράνε στο dpgr έχει και τις αρνητικές επιπτώσεις του".(τις θετικές του δεν τις έχουμε δεί ακόμη αλλά πού θα πάει... θα τις δούμε).

Ανάμεσα στις τοποθετήσεις τις οποίες ξεχωρίζω γιά την ωριμότητά τους είναι αυτή του Μπαρμπαγιάννη η οποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.(χάλασα και γώ!) Λέει μέσες-άκρες ο Μπαρμπαγιάννης : Μπορούμε όλοι αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και καταννόηση, με τον επαγγελματία να έχει τον κύριο λόγο γιά καθαρά πρακτικούς λόγους.

Δεν είχα σκοπό να παρέμβω έστω με αυτόν τον τρόπο σε μιά συζήτηση του dpgr, αλλά το έκανα μόνο επειδή κάποιες "απόψεις" μπορούν κυριολεκτικά να σε κάνουν να βγεις από τα ρούχα σου, αφού εδώ, το "δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ΄ανέβει στο κρεβάτι" αποκτά το πλήρες του περιεχόμενο.

8 σχόλια:

  1. Έλα παραδέξου το, εσύ κι ο Μπάρμπας είστε οι καλύτεροι φίλοι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ, τι να σου κάνω Παύλο μου που οι DSLR έγιναν προσιτές στον καθένα και ο κάθε μ@λ@κοπίτουρας που έχει πάρει DSLR νομίζει ξαφνικά ότι έγινε ο super - duper φωτογράφος , αμφισβητεί όλους και όλα και νομίζει έπιασε τον πάπα μην πω από που ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε να χαθείτε ρατσιστές επαγγελματίες!
    (κάνω πλάκα έτσι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κατι μου λεει σπυρο οτι δεν μακους. και το τελευταιο μηνυμα ειναι δικο σου. διακρινω ευγενεια.
    αν υποψιαστω οτι και το πρωτο ειναι δικο σου θα πεθανω..(η μαλλον θα ξεπερασω την ανωνυμια και θα περασω στην ψευδονυμια-θα υπογραφω σαν σπυρος..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτόν που λέει γιά τον Μπάρμπα μην τον ακους, είναι προβοκάτορας. Πάει να σπείρει καινά δαιμόνια γιά να χαλάσει τις άριστες σχέσεις σου !
    Διότι σε οποιοδήποτε ενεργό σύστημα, οργανισμό, κοινωνία, φόρουμ, σύμπαν, υπάρχουν δύο πόλοι με αντίρροπες δυνάμεις που ο καθένας, είναι απαραίτητος γιά την ύπαρξη του άλλου.
    Με βάση τα παραπάνω, όταν κοιτάς τον καθρέφτη το πρωί, πρέπει να βλέπεις τον Μπάρμπα και αυτός, στον δικό του καθρέφτη, να βλέπει εσένα !!!!!!
    Επιβεβαίωσε το μου σε παρακαλώ, έτσι γιά να με φτιάξεις... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμος 26 Αύγουστος 2009 1:07 μμ

    "Όλα είναι κάτι, σε σχέση ένα άλλο,
    είναι μικρό, γιατί το δίπλα είναι μεγάλο,
    είσαι ωραίος γιατί εγώ είμ΄ ο άσχημος,
    ΕΣΥ με ξέρεις, γι΄αυτό είμαι διάσημος.

    Όλα είναι τίποτα, όλα είναι ψέματα,
    σαν της οθόνης τους φόνους και τα αίματα,
    όλα συμβαίνουνε, μέσ΄το κεφάλι μας
    και διασκεδάζουμε το μαύρο χάλι μας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ''Όλα είναι κάτι, σε σχέση με ένα άλλο,
    είναι μικρό, γιατί το δίπλα είναι μεγάλο''

    θαυμαζω τον μητσο.
    Σπύρος..


    και διασκεδάζω το μαύρο χάλι μου.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή