Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

- Άλλη μιά εξαιρετική τοποθέτηση γύρω από τη "Σύγχρονη Φωτογραφία και τά όριά της" από το Dpgr και τον anef, την οποία διάβασε ο Γιόννεκ και με ..."παρακάλεσε" (με το πιστόλι στον γκρίζο μου κρόταφο) να αναδημοσιεύσω. Το κάνω με χαρά.

Γράφει λοιπόν ο anef :

"Νομίζω ότι οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ένας ορισμός της τέχνης. Η τέχνη δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν πέφτει από τα δέντρα, αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, άρα οι άνθρωποι και οι κοινότητές τους προσδιορίζουν τι είναι τέχνη. Από την άλλη το τι συνιστά τέχνη δεν είναι απόλυτα υποκειμενικό: δεν το αποφασίζει ο καθένας αυτοβούλως και αυθαίρετα αλλά με βάση τη δυνατότητα να πείσει, κυρίως την κοινότητά του (αν είναι εικαστικός τους εικαστικούς, αν είναι φωτογράφος τους φωτογράφους, καθώς επίσης και συνολικότερα τον κόσμο της τέχνης, όπως γκαλερί, κριτικούς αλλά και κοινό, και ούτω καθεξής).

Οι ορισμοί της τέχνης γίνονται πάντα μέσα σε κάποια κοινωνικά, πολιτισμικά, επαγγελματικά κλπ πλαίσια που ακολουθούν κάποιες συμβάσεις. Για παράδειγμα αν ο οποιοσδήποτε από εμάς αποφασίσει ότι οι δημιουργίες του είναι τέχνη θα πρέπει αργά ή γρήγορα, όταν τις εκθέσει σε κοινή θέα, να τεκμηριώσει γιατί είναι τέχνη. Και αυτό θα το κάνει ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να αναγνωριστεί η τέχνη του. Αν για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι κάνει φωτογραφική τέχνη, θα πρέπει ο ίδιος, ή τουλάχιστον όσοι/ες προωθούν το έργο του, να ξέρουν αρκετά πράγματα από την ιστορία της φωτογραφίας, από τη σύγχρονη φωτογραφία, τη φωτογραφική γλώσσα, και, σήμερα πια, κάποια πράγματα και από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας.

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην υπάρχουν ασφαλή, διαχρονικά και αναλλοίωτα κριτήρια για το τι είναι τέχνη, αλλά σίγουρα κάποια κριτήρια πάντα σχηματίζονται σε κάθε εποχή από κοινότητες ανθρώπων που δημιουργούν, αξιολογούν ή καταναλώνουν καλλιτεχνικά προϊόντα. Επομένως, όταν τίθεται το ερώτημα στο dpgr, για το τι είναι (φωτογραφική) τέχνη, δεν νομίζω ότι αρκεί ο καθένας να πει τη γνώμη του και να τελειώσουμε, αλλά κυρίως να προσπαθήσει να τεκμηριώσει την άποψή του παραπέμποντας σε συμβάσεις, παραδόσεις, γνώσεις και αντιλήψεις για τη φωτογραφία και την τέχνη που έχουν καταγραφεί, έχουν γίνει ας πούμε κοινός τόπος για όσους ασχολούνται σοβαρά με τη φωτογραφία. Δυστυχώς στην Ελλάδα, και βεβαίως και στο σάιτ μας, περισσεύουν οι απόψεις που θυμίζουν εκθέσεις ιδεών: υποκειμενικές απόψεις, γενικότητες χωρίς τεκμηρίωση, απαξίωση όσων μπορούν να εκφράσουν τέτοιου είδους τεκμηριωμένες γνώμες, συνωμοσιολογία, και ατελείωτη φλυαρία.

Δεν εννοώ ότι για να εκφράσει κανείς γνώμη θα πρέπει πρώτα να καταπιεί δεκάδες μελέτες για τη φωτογραφία, αλλά τουλάχιστον να έχει το φιλότιμο να ακούσει όσους έχουν κάνει κάτι τέτοιο. Και δυστυχώς, ανατρέχοντας και στα αρχικά σχόλια σε αυτό το νήμα, διαπιστώνω ξανά ότι η συζήτηση δεν έγινε και παρεκτράπηκε γιατί στόχος πολλών ήταν απλώς να απαξιώσουν τις γνώμες ανθρώπων όπως του Νικηφόρου και του Novus, με το γνωστό σάπιο επιχείρημα ότι θέλουν να προωθήσουν μόνο τις δικές τους απόψεις και ότι επιθυμούν να περιχαρακώσουν τη φωτογραφική τέχνη με βάση άκαμπτες και απόλυτες ιδέες. Και αναρωτιέμαι πότε θα μπορέσει να γίνει μια συζήτηση όπου οι απόψεις θα συγκρούονται με βάση τεκμηριωμένα επιχειρήματα και όχι με βάση γενικότητες που κάνουν για πρωϊνάδικα αλλά όχι για ένα σάιτ που φιλοδοξεί να ενισχύσει την τέχνη της φωτογραφίας".


Τοποθετήσεις όπως αυτές του anef, του Νovus και του Νικηφόρου, αλλά και αρκετών άλλων μελών, μας κάνουν όλους να ελπίζουμε, πως αυτό που ξέραμε όλοι ως Dpgr, έχει ακόμη ελπίδες. Οψόμεθα.

2 σχόλια:

  1. κι εγω νομιζω οτι το dpgr εχει ξεφυγει απο ιδιοκτησιες και καταστασεις εγω-προβολης.
    νομιζω οτι ανηκει σε αυτους που απλα αγαπαν την φωτογραφια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου ρε Παυλε.
    Λογια απλα αγνα και καθαρα....ΑΛΛΑ το dpgr ανηκει στον ιδιοκτητη του και ολα τα υπολοιπα ειναι δυστυχως ανευ ουσιας.
    Εδω και πολλα χρονια εχει γινει 'μπιζνα' και σαν μπιζνα θα πρεπει να αντιμετωπιζετε απο ολους.
    Αν θελετε να επιστρεψει στις αγνες του ριζες απλα μην ανανεωνεται την συνδρομη σας,μονο ετσι θα καταλαβει ο αρχομανης και το τσιρακι του ο μπαρμπακιτσος (αληθεια τι μισθο του κοβει? ή ειναι μετοχοι στην εταιρια? Τι γινονται τα τοσα χρηματα που περνουν? Δεν αισθανονται την ηθικη υποχρεωση να δωσουν λογο? γιατι δεν μας δινουν την ευκαιρια να διαγραψουμε τις φωτογραφιες μας ΚΑΙ τα κειμενα μας αλλα μας αρνουνται την εισοδο -με το ετσι θελω- και τα εκμεταλλευονται?)
    Αυτα για τωρα γιατι αρχισα να 'φορτωνω'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή