Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

- Kαι ενώ τον χορό των

προεκλογικών εξαγγελιών (κάτσε να δούμε κι΄όλας, θα τα δώσουν τα τσέκια ή θα αρχίσουν να ζητάνε φορολογικές ενημερότητες από τα πρωτάκια), άνοιξαν οι Σπηλιωτόπουλος-Παπαθανασίου (νέο συγγραφικό σχήμα μετά τους Ρέππα-Παπαθανασίου), μετά έπιασε το μαντήλι και ο Σουφλιάς αναγγέλοντας λέει την προκήρυξη (προσέξτε την λεπτομέρεια, την προκήρυξη) διαγωνισμού γιά την δημιουργία 15 (ξανα)λέει νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική. Οι οποίοι θάναι λέει έτοιμοι γύρω στο 2015, τρία δηλαδή χρόνια ακριβώς μετά την συντέλεια του κόσμου η οποία λέει είναι προγραμματισμένη από τον εωσφόρο γιά τα Χριστούγεννα λέει του 2012 λίγο πρίν την εκπομπή της Μπήλιως ! (τουλάχιστον απ΄ αυτή την άποψη, κάτι γλυτώνουμε).

- Επί τέλους

η καλή μας κυβέρνηση, μόλις δύο χρόνια μετά την κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, (και λίγο πρίν τις εκλογές), αποφάσισε να δώσει τον Σεπτέμβρη σε κάθε μαθητή της Α Γυμνασίου εκπτωτικό κουπόνι αξίας 450 € γιά αγορά φορητού υπολογιστή.
Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση ! (που θα κάνει εκλογές).

Τα παιδιά μας με τους φορητούς, εμείς με τους αφόρητους.

- "Δεν φοβάμαι την διάσπαση

του ΣΥΡΙΖΑ" δήλωσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Αλέξης Τσίπρας. Και γιατί να την φοβάστε αγαπητέ Αλέξη ? Και γώ κάποτε που είχα νοικιάσει ένα Fiat Panda 4x4 δεν είχα αφήσει χαντάκι γιά χαντάκι που να μην το ρίξω μέσα. Μήπως δικό μου ήταν ?

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

- Και δεν με πειράζει

 προσωπικά που, εδώ και πολλά χρόνια, ο μοναδικός ίσως έλληνας που πραγματικά παράγει πολιτική σε αυτή τη χώρα είναι ο Λάκης Λαζόπουλος, αλλά κυριολεκτικά τρελλαίνομαι όταν στις τηλεσυζητήσεις παίρνουν εκείνο το σοβαρό ύφος πιστεύοντας πως γράφουν την σύγχρονή μας ιστορία. Όχι πως δεν την γράφουν δηλαδή αλλά με τον τρόπο που την γράφουν αυτοί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα τους γράψει κι΄ εκείνη.

Ε διάολε δεν μπορούμε να τάχουμε και όλα σε αυτή τη ζωή. Δεν γίνεται δηλαδή και να έχουμε καταστρέψει τον τόπο και να βγούμε Μις Ελλάς στα καλλιστεία της ιστορίας. Βέβαια ξέχασα πως υπάρχει και ο αντικειμενικός ΣΚΑΪ ο οποίος κατάφερε, (ίδρωσε βέβαια μέχρι να το καταφέρει αλλά πάντως το κατάφερε), να αναδείξει μέσα στους 10 μεγαλύτερους Έλληνες όλων των εποχών και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον γέρο της Δημοπρασίας. Και μάλιστα, κατά μία περίεργη μοίρα θαρρείς, πάλι από κοντά του ένας Θόδωρος,  αλλά ένας Θόδωρος λίγο πιό μπρουτάλ αυτή τη φορά, ακριβώς πίσω του δηλαδή ο Θόδωρας ο Κολοκοτρώνης, έτσι γιά να οργιάζει η φαντασία μας γιά το τί μπορεί να παιχτεί όταν σβήσει το πνευματικό φώς  αυτής της χώρας ο σεβάσμιος δημοδιδάσκαλος του έθνους μας Αλαφούζος.

Βέβαια θα μου πείς αυτό σε πείραξε, εδώ στο ίδιο καλλιστείο βρέθηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης να είναι "μεγαλύτερος Έλληνας" από τον Επίκουρο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Κλεισθένη και τον Αισχύλο.

Εδώ πραγματικά ταιριάζει γάντι η βαθυστόχαστη ιστορική ρήση του Μεγάλου φιλέλληνα φωτογράφου της Αναγέννησης (του dpgr) Jonnek Jonneksson : "Bρε δε γαμιόμεθα λέω γώ..."

- Και επειδή δεν είναι σωστό

 να παραπληροφορούμε αλλά και να λασπολογούμε από το ιερό τούτο μετερίζι της εναλλακτικής σας ενημέρωσης, πρέπει να παραδεχτούμε πως η κυβέρνηση όχι μόνο λέει ναι στην τηλεεργασία αλλά την έχει υιοθετήσει και η ίδια και από την πρώτη κι όλας μέρα που συγκροτήθηκε σε θίασο. Ο Πρωθυπουργός κυβερνάει από την Ραφήνα και οι υπουργοί υπουργεύουν από την κοσμάρα τους.

- Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι

προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους από το σπίτι.Και φυσικά, επειδή το όφελος που προκύπτει από την μείωση των μετακινήσεων είναι πολλαπλό, (λιγότερες χαμένες εργατοώρες, οικονομία σε καύσιμα, χαμηλότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση κλπ), όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φροντίζουν να ενθαρρύνουν αλλά και να δίνουν κίνητρα σε τέτοιες πρακτικές. Όλες, εκτός φυσικά από την δική μας : Μόλις χθές η Ασφάλεια συνέλαβε στο Μενίδι έναν άντρα και μία γυναίκα επειδή λέει καλλιεργούσαν στο σπίτι τους δενδρύλλια χασίς. Δηλαδή τί θάπρεπε να κάνουν ? Να τα καλλιεργούν στον Εθνικό Κήπο και νάπρεπε να αλλάζουν τέσσερα λεωφορεία κάθε μέρα πήγαιν-έλα ?

Μα μπορεί μετά ποτέ αυτή η χώρα να πάει μπροστά ?
Όχι δηλαδή πείτε μου, μπορεί ?

- Κάθε λιμάνι και καημός

- Από αυτή την άποψη δηλαδή

πάλι καλά που η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο 5 μέτρα. (Γιά την ακρίβεια ...4,7) Φανταστείτε δηλαδή να ήταν και κανένα κρουαζιερόπλοιο τι είχε να γίνει... Κάτι μου λέει πως στην θέση του Τσίπρα ούτε ο Καπετάν Κωστάκης δεν θάθελε να βρίσκεται. Αυτός τον Τιτανικό του δεν τον αποχωρίζεται με τίποτε. Γιά τον Γιώργο φυσικά δεν συζητάμε, αυτός, αφού ανέλκυσε από το βυθό το σαπάκι που είχε βουλιάξει αύτανδρο ο Καπετάν-Σημίτης ο εκσυγχρονιστής, τούκανε κάτι ψευτομαζέματα του πέρασε και ένα χέρι λαδομπογιά και τώρα προσπαθεί να μας πείσει να ξαναταξιδέψουμε με αυτό. Και το χειρότερο δεν είναι πως στις επόμενες εκλογές, όπως όλα δείχνουν, ο Γιωργάκης τελικά θα ξαναπιάσει το τιμόνι στα χέρια του, το χειρότερο είναι πως (και αυτός) δεν έχει καν σκεφτεί πού θα μας πάει. Και εδώ που τα λέμε έχει και καμμιά ιδιαίτερη σημασία το πού ? Έτσι κι αλλιώς, γιά όλους εμάς τους λοβοτομημένους επιβάτες, όλα τα λιμάνια είναι ίδια, κάθε λιμάνι και καημός.

- Φαντάσου πως μόλις χθές

αγόρασες μιά βαρκούλα 4 μέτρων και σήμερα βρίσκεσαι να αντιμετωπίζεις θυελλώδεις ανέμους 10 μπωφόρ και μανιασμένα κύματα.Και το χειρότερο ? Η βάρκα σου δεν έχει πέσει καν στην θάλασσα, βρίσκεται ακόμη πάνω στο τρέιλερ. Ή φαντάσου πως κολλάς ένα αφροδίσιο νόσημα χωρίς να έχεις κάνει ποτέ στην ζωή σου έρωτα. Μα πώς θα μπορούσαν να συμβούν τέτοια πράγματα ?
Ειλικρινά δεν ξέρω, σε τί να σας ορκιστώ δηλαδή, και γώ μιά απλή υπάλληλος είμαι, ρωτήστε στην Κουμουνδούρου.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Μουσικόν Διάλειμμα

NASA εκεί ? Μιά πουτανέσκα παρακαλώ !

- Όσοι είχατε συνηθίσει τη γνωστή εικόνα του πιτσοντιλιβερά με το ξεχαρβαλιασμένο παπάκι, πλέον ξεχάστε την. Από χθές ο κλάδος αποφάσισε να αναβαθμίσει το γόητρό του με ένα άλλου τύπου "όχημα". Το χαρακτηρίζουν ως λεωφορείο αλλά δεν έχει καμμία σχέση με αυτά που κάνουν το δρομολόγιο 703 "Πειραιάς-Άγιοι Ανάργυροι", είναι κάπως μεγαλύτερο και κάπως ταχύτερο.Λέγεται Discovery (σαφής αναφορά στο delivery) και είναι πανέμορφο. Κοστίζει βέβαια κάτι τίς παραπάνω, αλλά αν σκεφτείς πως στην χώρα μας, λόγω της καθιερωμένης μίζας, πληρώνουμε τα ίδια χρήματα γιά να αγοράσουμε τρία τρόλλευ, τελικά μάλλον συμφέρει.

Χθές λοιπόν απογειώθηκε από το Κανάβεραλ το διαστημικό λεωφορείο Discovery γιά να μεταφέρει λέει τρόφιμα και προμήθειες στους αστροναύτες που ζούν και εργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ντελιβεράδες κανονικοί δηλαδή εκεί στη ΝASA απλώς κινδυνεύουν πολύ λιγότερο αφού οι δικοί μας εδώ μέσα σε τρία οικοδομικά τετράγωνα παραβιάζουν τον μισό ΚΟΚ.

Ποιός θα μπορούσε να το φανταστεί μερικές δεκαετίες πίσω, πως τα διαστημικά δρομολόγια δεν θα κουβαλούσαν όπως κάποτε τα υπέροχα αυθάδη όνειρα της ανθρωπότητος αλλά μπολωναίζ με μπόλικο τυρί, φυστικοβούτυρα, κοκα-κόλες και σερβιέτες (με φτερά φυσικά-στο διάστημα βρισκόμαστε).Και ποιός θα μπορούσε να φανταστεί πως μία αποστολή στο διάστημα δεν θα επέστρεφε πλέον με ζητωκραυγές και παρελάσεις αλλά με τα άπλυτα σώβρακα των αστροναυτών.

Στρέφω το κεφάλι μου προς το νυχτερινό ουρανό ψάχνονας να βρώ το Α του μεγάλου Κυνός και ένα καλό λόγο που υπάρχω στη γή (ένα λόγο καλύτερο εννοώ από το να πληρώνω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ)  και αντί γι΄αυτό, βλέπω  τους ντελιβεράδες της NASA στην εξώπορτα του θεού να καμώνονται πως ψάχνουν γιά ρέστα στην ζωσμένη μπανάνα τους ελπίζοντας να ακούσουν το μαγικό "εντάξει κράτα τα".

Κυρίες και κύριοι τα όνειρα μας τελείωσαν ! Να σας φέρω μιά πουτανέσκα ?

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η καμένη γη της ψυχής μας.

- Το έγκλημα που διαπράττεται σε αυτή τη χώρα, τελικά είναι διαρκές.O Έλληνας, από την πρώτη του κι' όλας επαφή με το Κράτος, από τα 18 του κι΄ όλας και ως ενήλικος πλέον Πολίτης, δέχεται το πρώτο πλήγμα τόσο στην λογική του όσο και στην αξιοπρέπειά του.Φυσικά, δεν περίμενε να φτάσει στα 18 του γιά να καταλάβει σε ποιά χώρα γεννήθηκε αφού τα πρώτα "μηνύματα" άρχισε να τα παίρνει από την νηπιακή του ήδη ηλικία.Τότε που οι εργαζόμενοι γονείς του έπρεπε να βρούν κάποιο μέσον γιά να του εξασφαλίσουν μία θέση σε ένα ...παιδικό σταθμό, κι΄ όταν αργότερα μέσα σε ένα άθλιο κτίριο, (δημοτικό σχολείο τούπανε πως λέγεται), άρχισε να διδάσκεται με ένα εξ ίσου άθλιο τρόπο άχρηστα γιά την ευτυχία του αλλά και γιά την πραγματική του Παιδεία πράγματα, (εξαιρουμένης μιάς κωλοπροπαίδειας που και αυτής η χρησιμότητα πλέον αμφισβητείται), κι΄ όταν πάλι έξι χρόνια αργότερα είδε τους γονείς του να ξεπουλιούνται γιά τα φροντιστήρια επειδή το Κράτος ως άλλος μπακάλης τους έκλεβε στο ζύγι των υποχρεώσεών του.

Δεν περίμενε λοιπόν ο Έλληνας την ενηλικίωσή του γιά να μάθει πως αυτό το Κράτος τον μισεί και τον κλέβει από την κοιλιά της μάνας του, ωστόσο είναι πραγματικά τραγικό, το Κράτος αυτό, να μην του χαρίζει ούτε μία μέρα βρε αδερφέ πολιτικής αθωότητος, έτσι ώστε να μην μείνει και η ελάχιστη αμφιβολία πως θα τον μεταμορφώσει σε ένα Πολίτη-τέρας, σε ένα Πολίτη ωρκισμένο εχθρό του, και  μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Δεν μπόρεσα λοιπόν να μην ξεχειλίσω από οργή όταν πληροφορήθηκα πως το Υπουργείο Παιδείας ζητάει από κάθε μαθητή που αμφισβητεί την κρίση των βαθμολογητών του στις Πανελλαδικές και θέλει να δεί το γραπτό του, ένα πενηντάρικο! Πενήντα ευρώ λέμε.Αν δηλαδή γιά οποιοδήποτε λόγο, ο Πολίτης επιθυμεί να ελέγξει την "λειτουργία" αυτού του αλήτικου Κράτους, και όχι γιά κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή το ίδιο το αλήτικο Κράτος κατάφερε να διακυβεύει με μιά ζαριά που κατ΄ευφημισμόν ονομάζει "πανελλαδικές εξετάσεις", το ίδιο το μέλλον του, τότε πρέπει να πληρώσει 50 ευρώ, ίσως γιά ως τιμωρία γιά το ότι τολμάει να αμφισβητεί την "άψογον λειτουργίαν" του. Γιατί, αν δεν ισχύει η προηγούμενη σκέψη μου και η εμφάνιση ενός εγγράφου στον Πολίτη έχει κόστος γιά το Δημόσιο 50 €, τότε μάλλον τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιά το Κράτος. Μάλιστα, το ίδιο αλήτικο Κράτος, ολοκληρώνει το χυδαίο πορτραίτο του υιοθετώντας και φτηνά τερτίπια της εμπορικής πιάτσας : "Από 1-3 γραπτά η ταρίφα είναι 50 € και αν θες να δείς και το 4ο στο βγάζει προσφορά πακέτο-όλα μαζί 80 € διότι είσαι ...καλός πελάτης".

Αντί λοιπόν το αλήτικο αυτό Κράτος να σκύψει με συστολή το κεφάλι και να ζητήσει συγγνώμη γιά το ότι παραμονές του 2010 δεν μπορεί να παρέχει ιντερνετικά υπηρεσίες που παρέχονται ακόμη και σε εξωτικές αφρικανικές χώρες, δίνοντας την δυνατότητα στον κάθε μαθητή με έναν προσωπικό του κωδικό να μπορεί να βλέπει το διορθωμένο γραπτό του και μάλιστα εντελώς δωρεάν, ζητάει και τα ρέστα σε πενηντάρια και ογδοντάρια δείχνοντας το πιό πρόστυχό του πρόσωπο και μάλιστα προς την πλέον ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι αυτή του νέου Πολίτη.

Ο οποίος με την σειρά του, δεν θα "ξεχάσει" ποτέ στην ζωή του, (σας το υπόσχομαι), τον τρόπο με τον οποίον έχασε τον πολιτικό του παρθενικό υμένα και θα φροντίσει να  το ανταποδίδει κάθε φορά και με την κάθε ευκαιρία, είτε κλέβοντας την εφορία, είτε καίγοντας ένα δάσος γιά να χτίσει ένα αυθαίρετο, είτε γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια κάθε νόμο, αδιαφορώντας ακόμη και γιά αυτόν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.(είναι τάχα τυχαίο ότι εκτός από την διαφθορά είμαστε πρώτοι στον κόσμο και στα τροχαία δυστυχήματα? Εσείς δηλαδή δεν βλέπετε κάποια ΑΜΕΣΗ σύνδεση σε όλα αυτά ?)

Το ίδιο το Κράτος τον "εκπαίδευσε" έτσι, το ίδιο το Κράτος του εμφύσησε αυτή τη νοοτροπία. Την νοοτροπία που λέει σε κλέβω εγώ, κλέψε με και σύ και θα 'ρθούμε στα ίσα μας.

Η είδηση πέρασε στα "ψιλά" όπως συνηθίζουμε να λέμε αλλά την θεωρώ πολύ σοβαρή, πολύ πιό σοβαρή ακόμη και από τις πρόσφατες πυρκαγιές της Αττικής. Διότι σε μιά καμένη γή κάτι-κάποτε μπορεί να ξαναφυτρώσει.Σε μιά καμένη όμως ψυχή, σας το ορκίζομαι, πως τίποτε δεν θα ξαναφυτρώσει ποτέ.

Κάπως έτσι - Κάπως έτσι...

- Και επειδή ίσως να σας βαρύναμε κάπως την διάθεση και αυτό δεν ήταν ανάμεσα στις προθέσεις μας,  να σας βάλουμε και ένα ανεκδοτάκι που έτσι όλως τυχαίως έπεσε μπροστά μας.

Προς σύγχρονους αθλίους.

- Παιδάκια του δημοτικού ήμαστε, γύρω στο 1973, όταν κάπου-κάπου, ανάμεσα στην "διδακτέα ύλη", (τί σιχαμένη λέξη αλήθεια, λές και υπάρχει γνώση η οποία οφείλει να ...μην είναι διδακτέα), έβρισκε ο δάσκαλος καμμιά ευκαιρία να ξεφύγει από το "πρόγραμμα του Υπουργείου" (άλλη σιχαμένη λέξη και ειδικά εκείνη την εποχή είχε και το κωμικό της στοιχείο καθότι οι Υπουργοί ήταν τόσο Υπουργοί, όσο και η Δημοκρατία ήταν δημοκρατία.) και να προσπαθήσει να μας πάει το μυαλό λιγάκι πιό πέρα από το "πού ευδοκιμεί ο φασίολος" και ποιά είναι η "μεγαλυτέρα" οροσειρά του Βελγικού Κογκό. Λές και τραβούσαμε κανένα ζόρι "δια την μεγαλυτέραν οροσειράν" του Βελγικού Κογκό, λές και η Ελλάδα της δικτατορίας κοιμόταν και ξυπνούσε με αυτούς τους δυό νταλγκάδες, την ευδοκίμησιν του φασίολου και τα βουνά του Κογκό.

Σε μιά λοιπόν από αυτές τις προσπάθειές του, ο δάσκαλος μας, απευθυνόμενος σε όλη την τάξη, έκανε μία φαινομενικά απλή ερώτηση : "Αν έρθει κάποιος στα καλά καθούμενα και σας χτυπήσει, ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε ?" Έπεσε μιά αμηχανία στην τάξη, οι πιό ντενεκέδες χασκογελούσαν ως συνήθως, οι πιό εύσωμοι άρχισαν να μπαίνουν σε κάπως ...σεξουαλικές λεπτομέρειες γιά το πώς θα αντιδρούσαν, οι δε περισσότεροι άρχισαν να κοιτούν ο ένας τον άλλον.(εδώ ανοίγω μιά παρένθεση, ο γράφων δεν έκανε τίποτε από τα προηγούμενα, καθ΄ότι επί τρία συνεχή χρόνια προσπαθούσε να πείσει την καλή του ότι θα ήτο ο ιδανικός άνδρας γι΄αυτήν-δεν την έπεισε τελικώς και ευτυχώς γιά κείνη δηλαδή).

Σταύρωσε λοιπόν τα χέρια του ο "καλός" μας δάσκαλος (τι καλός, καλάμια, μιά χουντόφατσα ήταν-θα σας πώ άλλη ώρα και γι΄αυτόν), και περίμενε υπομονετικά να σκεφτούμε και να του απαντήσουμε.
Οι απαντήσεις όμως που αρχίσαμε να του δίνουμε ένας-ένας μάλλον δεν ήταν και πολύ ...ικανοποιητικές αφού ξεκινούσαν από το "θα το πώ στην μαμά μου" (οι πιό μαλάκες) έως το "θα φωνάξω την αστυνομία" (οι ακόμη πιό μαλάκες). Και φυσικά δεν έλειψαν και τα πιό ..."ελληνικά" και πιό ...ερωτικού περιεχομένου όπως προαναφέραμε.

Είδε λοιπόν κι΄απόειδε και αφού απογοητεύτηκε, κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του και μας είπε :
"Αν λοιπόν έρθει κάποιος και στα καλά καθούμενα σας χτυπήσει, το πρώτο που θάπρεπε ίσως να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί το έκανε και φυσικά να τον ρωτήσετε." Ήταν ένα από τα πρώτα σόκ που έπαθα στην ζωή μου διότι γιά πρώτη φορά ανακάλυψα πως τελικά, οι πιό σοφές πράξεις γεννιούνται μόνο από τις πιό απλές σκέψεις.

Αν λοιπόν κάποιος πιστεύεις ότι, με οποιοδήποτε τρόπο "σε έχει βλάψει" και μάλιστα "δεν γνωρίζεις και τον λόγο", μάλλον το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάς και να τον ρωτήσεις γιατί "έκανε κάτι τέτοιο". Και ίσως, (ίσως), με την κουβέντα ανακαλύψεις, πως τελικά όχι μόνο δεν σε έβλαψε εκείνος αλλά αντιθέτως τον έβλαψες εσύ. (μπορεί).

Βέβαια, όλα αυτά, απαιτούν αφ΄ενός μεν στοιχειώδη ευφυία (στοιχειώδη λέμε-λίγο παραπάνω από Γιωργάκης δηλαδή), και αφ΄ετέρου ηθική ακεραιότητα (αλλά και αρχίδια μετά συγχωρήσεως), ώστε να μπορείς με την ίδια παρρησία (βλέπε "μαλακία") που φέρεσαι να διαμαρτύρεσαι γιά την "αδικοπραξία" που υπέστης, με την ίδια ακριβώς παρρησία να ζητάς και δημοσίως συγγνώμη όταν μετά την συζήτηση προκύπτει πλέον εξώφθαλμα πως όχι μόνο δεν είσαι το "αθώο και κακόμοιρο θύμα" αλλά ο ...ιδιαζόντως απεχθής δράστης (χώρια που συν τοις άλλοις είσαι και βλαξ αφού τουλάχιστον ο "κοινός δράστης" έχει απόλυτη επίγνωση της όποιας "δράσης" του).

Θα μου πείτε τώρα γιατί τα λέω όλα αυτά. Θα σας πώ λοιπόν γιατί είστε δικοί μου άνθρωποι και αν δεν πω σε σας τον πόνο μου πού θα τον πώ ? Στον Χαρδαβέλλα ? Λοιπόν σας τα λέω όλα αυτά, επειδή κάποιοι κύριοι και κάποιες κυρίες, αφ΄ενός μεν έχουν πιάσει όλες τις διαδικτυακές ρούγες, (από ηδύφωτα και πολύφωτα μέχρι facebook και λοιπά οινομαγειρεία) γράφοντας απίστευτες παπαριές και πράγματα τα οποία ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν και αφ΄ετέρου έχουν πρήξει τους γεννετήσιους αδένες διαφόρων φίλων (που ΔΕΝ γνωρίζουν πως είναι φίλοι-τόσο μαλάκες είναι δηλαδή) ρωτώντας τους "καλοπροαίρετα" πάντα "μα καλά βρε παιδάκι μου πώς μπορείς και τον διαβάζεις αυτόνε, και πώς εσύ μορφωμένος άνθρωπος μου τον υπερασπίζεσαι και αυτός που μου με έβριζε εμένα τον καημένο και... και... και... και..." Κάποιοι/ες άλλοι πάλι βλέπουν φαντάσματα και θεωρούν ότι αποστέλλοντες ομαδικές ηλεκτρονικές επιστολές όπου χυδαιολογούν, υβρίζουν αλλά και απειλούν ! (τόσο ευφυείς είναι που φροντίζουν να γνωστοποιήσουν στους πάντες τις άνομες προθέσεις τους).

Λοιπόν γιά να τελειώνουμε κάποτε με αυτά τα θλιβερά ανθρωπάκια:

Αν κύριοι και κυρίες, η ύπαρξή σας περνάει μέσα από την στρέβλωση της πραγματικότητας, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως εσάς. (ίσως και τον ψυχαναλυτή σας δηλαδή). Αν δηλαδή η αλήθεια είναι κάτι που σας οδηγεί στην μοναξιά και αναγκάζεστε να κατασκευάσετε ένα ψεύδος γιά να συγκατοικήσετε σε αυτό μαζί με τους ομόσταυλούς σας, τότε νομίζω πως έχετε επάνω σας υλικό γιά ολόκληρο ψυχιατρικό συνέδριο. Και δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν απευθυνόσαστε στο kazan dp.gr, δεν θάχα κανένα απολύτως πρόβλημα, εκείνο όμως που με ενοχλεί αφάνταστα είναι να κλαψομουνιάζεστε σε τρίτους. (οι οποίοι όπως βλέπετε ίσως και να μην είναι και τόσο "τρίτοι"). Και φυσικά και να τους πρήζετε τους γεννητικούς αδένες.

Όπως λοιπόν ακόμη και ένα παιδάκι του δημοτικού θα γνώριζε, αν οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε με οποιονδήποτε, η απλή λογική λέει να απευθύνεσθε σε αυτόν με τον οποίο λέτε πως έχετε πρόβλημα. (Κάποιοι το έκαναν ευθαρσώς και προς τιμήν τους). Και όχι να μυξοκλαίτε δώθε-κείθε σαν τις κρυφοπουτανίτσες και μάλιστα με απίστευτες παπαρολογίες και ψευτιές. (και πολύ συχνά και ασύντακτες).

Ανθρωπάκια θλιβερά σας βαρέθηκα.Δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ μαζί σας.Κι΄ούτε και θα σας κάνω την χάρη να γίνω εγώ το διαστημικό λεωφορείο που θα σας βγάλει από τον πλανήτη της απόλυτης ανυπαρξίας σας. Κοινώς, αν περιμένετε να υπάρξετε μέσα από μένα, την πατήσατε.
Τιμώ κάθε έναν που έχει το σθένος και λέει επώνυμα και δημόσια την γνώμη του ακόμη και αν αυτή η γνώμη του δεν με "συμφέρει". Και την φιλοξενώ με χαρά γιά να ακουστεί και γιά να μπορέσω να αντιπαραθέσω και γώ την δική μου. Γιατί αυτό επιτάσσει η δική μου λογική αλλά και ο δικός μου πολιτισμός.

Γιά όλους όμως εσάς, που έχετε έχετε κρεμασμένο πάνω από το μονό κρεβάτι σας το "Μισώ άρα υπάρχω", γιά όλους εσάς που προσπαθείτε να ενταχθείτε σε μιά οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα, γιά όλους εσάς που ηλιθιωδώς πιστεύετε πως το βασικό δομικό υλικό των σχέσεων μπορεί ποτέ να είναι απλώς "οι κοινοί μας εχθροί", (κι΄όταν αυτοί δεν υπάρχουν τους φτιάχνουμε κι΄όλας), γιά όλους εσάς που ο μόνος λόγος που μπορείτε να αρθρώσετε είναι αυτός με γειτόνισσα την ώρα που καθαρίζετε "φρέσκα φασολάκια" (κατά τον Ρίτσο), γιά όλους εσάς που βρίζετε χωρίς καμμία αιτιολόγηση (δηλαδή σαν κοινοί αλήτες) και λασπολογείτε ασύστολα δώθε-κείθε αερολογώντας, και, κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο μη έχοντας ποτέ κάτι συγκεκριμένο, κρυμμένοι πάντα πίσω από το φουστανάκι της πολλαπλής ανωνυμίας σας, γιά όλους εσάς που έχετε μάθει πως ο μόνος τρόπος να εμφανιστείτε εσείς "καλύτεροι" είναι να εμφανίσετε τους άλλους "χειρότερους", υπάρχει μία μόνο μοίρα : ο κάδος της ανακύκλωσης στην συνείδηση της διαδικτυακής κοινωνίας. (και αλλοίμονο, όχι μόνο της διαδικτυακής).

Των δασών ημών εμπιμπραμένων, ΣΥΡΙΖΑ άδει.

- Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, αυτός και αν είναι αλλού γι΄ αλλού... Αυτοί  ζούνε σε ένα τελείως δικό τους κόσμο, έχουν την δική τους πολιτική ατζέντα, καμμία σχέση με την καθημερινή τη δική σου και την δική μου και της Ελλάδας γενικά.. Εδώ ολόκληρη η Αττική έγινε μπάρμπεκιου και αυτοί συγκαλούν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα γιά να δούν τί θα κάνουν με το θέμα "Κοροβέση".
Και μετά δηλαδή πρέπει να απορούμε γιατί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση λαμβάνει τέτοια ποσοστά ?

Εκ του Περισσού και εκ του περισσού.

- Συγκλονιστήκαμε κυριολεκτικά από τις επισημάνσεις-"καταγγελίες" που έκαναν οι Βουλευτές του ΚΚΕ στην Βουλή πάνω στο θέμα των πυρκαγιών :

"Δεν υπήρχε σχέδιο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, προβληματικός συντονισμός, απουσία αντιπυρικών ζωνών λόγω του ότι οι διάφοροι "φορείς" έχουν κόντρες μεταξύ τους, μεγάλη χρονική καθυστέρηση μέχρι να ζητήσουμε βοήθεια από τους ξένους, ελλείψεις προσωπικού και φυσικά πλήρης ανικανότητα του "Ξενοκράτη" γιά να φέρει αποτελέσματα."

Σιγά ρε παιδιά μην τους τα λέτε τόσο χοντρά, τους κάνατε την μούρη κρέας δηλαδή... δεν τους λυπάστε λιγάκι... Kαλά, ολόκληρο ΚΚΕ αυτά βρήκε να πεί μόνο ? Αυτά περίμενε να ακούσει ένας ολόκληρος λαός από ένα κόμμα αντιπολίτευσης και μάλιστα ένα κόμμα που τιμήθηκε από το λαό με την τρίτη θέση στις πρόσφατες ευρωεκλογές ? Μα όλα αυτά αγαπητοί σύντροφοι τα ξέρει μέχρι και ο τελευταίος ιθαγενής αυτής της χώρας εσάς περιμέναμε να τα μάθουμε ?

Και το να μιλάει ο καφετζής της γειτονιάς μου γιά "οργανωμένο σχέδιο" μη μπορώντας όμως ταυτόχρονα και να προσκομίσει  στοιχεία δεν τρέχει και τίποτα, αλλά το να λέει ακριβώς τα ίδια ένα ολόκληρο κόμμα του 8.3% παρακαλώ χωρίς να έχει απτά στοιχεία να τους τα τρίψει στην μούρη, αν δεν φανερώνει πολιτική ελαφρότητα, φανερώνει τουλάχιστον ανικανότητα να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο.Φανερώνει κάτι άλλο δηλαδή ? Πές μου και σύ Άγιε μου Φανούρη που έχεις και την τιμητική σου σήμερα γιατί θα σαλτάρω τελείως !

- Στο μεταξύ, και σχεδόν στα μουλωχτά...

...από δημοσιογραφικής απόψεως, εξακολουθεί να καίγεται η Κάρυστος. Βέβαια μην ανησυχείτε, η φωτιά δεν πρόκειται να κρατήσει γιά πολύ ακόμη αφού δεν υπάρχει πλέον απολύτως τίποτε γιά να καεί και αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ. Στην Κάρυστο δεν έμεινε απολύτως τίποτε !

- Βέβαια υπάρχει καλύτερο πράμα

γιά έναν βιογραφικό από το να λέει πως έχεις γιά πατέρα ένα Μητσοτάκη ? Τώρα δηλαδή που το ξανασκέφτομαι, μέχρι και γιά τον Κυριάκο θα τόβλεπα... Και φανταστείτε δηλαδή το έργο : Κυριάκος Vs Γιωργάκης... Ο Χριστός και η Παναγία !!!

- Μιά τσάντα μόνο θέλω τώρα

να αγοράσω με τη Ντόρα (την μικρή εξερευνήτρια όχι την "άλλη") και είμαι έτοιμος. Βέβαια εκείνη δεν θέλει να πάρει την δική της από το Υπ. Εξωτερικών (η "άλλη" όχι η μικρή εξερευνήτρια) εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε. Δεν είναι το ίδιο βλέπετε το να πριονίζεις από ένα Υπ. Εξωτερικών με το να πριονίζεις από ένα Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Ξηρών Καρπών... Χώρια που άλλο είναι να γράφεις στο βιογραφικό σου πως έπινες Dipmle 12 ετών με τον Ομπάμα και άλλο πως πλακωνόσουνα με τους πατατοπαραγωγούς στον κόμβο της Βιοκαρπέτ.
Γιατί, αν το καλοσκεφτείς, τί άλλο κάνουμε όλοι μας εδώ πέρα?  Τα "βιογραφικά" μας φτιάχνουμε...

- Mας έπρηξαν κυριολεκτικά

εδώ και 15 ημέρες όλα τα δελτία με την "είδηση" ότι στις 11 Σεπτέμβρη "τελικά" θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Εντάξει παιδιά το εμπεδώσαμε πιά, έλεος ! Οι μπλέ ποδιές μας είναι ήδη σιδερωμένες, τα γιακαδάκια μας κάτασπρα, (τρείς μήνες κολυμπούσανε στη χλωρίνη) και τα μολύβια μας ξυσμένα. Τί άλλο να κάνουμε δηλαδή, νά στήσουμε τσαντίρια έξω από τα προαύλια μη και χάσουμε τις εκπτώσεις στα Μαρκς εν Σπένσερ του Υπουργείου Παιδείας ? Εκτός και αν από τον Σεπτέμβριο ....ΜΟΝΟ τα σχολεία θα λειτουργήσουν. Αν είναι έτσι τότε αλλάζει το πράγμα, όντως είναι είδηση.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Πρόβλημα με επαγγελματίες ...μαλάκες.


- Στην χώρα όπου η κοινή λογική είναι πλέον τόσο σπάνια όσο και ένας δράκος του Κόμοντο στην Πανεπιστημίου με αποτέλεσμα να έχει δώσει την θέση της στην κοινή μαλακία, "τοποθετήσεις" όπως αρκετές από αυτές που διατυπώθηκαν στο σχετικό νήμα του dpgr με τον καταπληκτικό τίτλο "Πρόβλημα με επαγγελματίες φωτογράφους" δεν σου προξενούν πλέον καμμία έκπληξη. Με την μοναδική ικανότητα που έχει ο Έλληνας να αντιστρέφει τα αυτονόητα (κάποιοι το λένε και "θράσος" εγώ θα είμαι επιεικέστερος και θα το (ξανα)ονομάσω απλώς "χοντρομαλακία") ούτε λίγο ούτε πολύ  διαμαρτύρονται (!) γιατί τους ...εμποδίζουν λέει οι φωτογράφοι να κάνουν το ψώνιο τους την ώρα του Μυστηρίου !

Και επειδή μπορεί να μην συνειδητοποιήσατε το μέγεθος του παραλογισμού να το κάνουμε λίγο πιό λιανό :

Αυτός που έρχεται στο γάμο ως καλεσμένος και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΤΟΛΗ και αποφασίζει να κάνει επίδειξη του εξοπλισμού του ή και της "τέχνης" του και χώνεται στα 3-5 τετραγωνικά μέτρα που καλείται να δουλέψει ένας επαγγελματίας φωτογράφος, ένας επαγγελματίας βιντεολήπτης, δυό-τρεις παπάδες και ψαλτάδες και μουφτήδες και καντηλανάφτες σύν το ζευγάρι με τους κουμπάρους ή τους νονούς σύν το μωρό που ωρύεται σύν γιαγιάδες, παπούδες κλπ αλάι-μαλάι, ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ, έρχεται επαναλαμβάνω και διαμαρτύρεται ότι δεν τον αφήνει ο φωτογράφος να κάνει τί ?

Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταλάβετε το εξής απλό : Ο φωτογράφος έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ της κάλυψης της τελετής και ό,τιδήποτε δεν πάει όπως πρέπει να πάει, ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ θα ζητηθούν οι ευθύνες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ η θεία του ξαδέρφου μιάς μπατζανάκισσας της νύφης έρθει και σας πει "Βρε Δευκαλίων, δεν βγάζεις και συ καμμιά φωτογραφία με κείνη την "επαγγελματική ΖΕΝΙΤΗ με τον "μεγάλο το φακό" ? Την ώρα λοιπόν εκείνη που συνήθως επικρατεί το γνωστό χάος του ελληνικού πατροπαράδοτου Μυστηρίου, την ώρα εκείνη λοιπόν που συνήθως οι θερμοκρασίες είναι ίδιες με αυτές στην έρημο της Νεβάδας, την ώρα λοιπόν εκείνη  που κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν (ΟΣΟ ΞΕΡΟΥΝ ΔΙΑΟΛΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ), να κάνουν το καλύτερο δυνατόν γιά τον πελάτη ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ, (εντάξει τo ξέρουμε ότι ο κάθε μαλακάκος με μιά dslr ή και με μιά compact "ξέρει πάντα καλύτερα" από τον κάθε επαγγελματία που έχει κάνει ΧΙΛΙΑΔΕΣ μυστήρια), την ώρα λοιπόν εκείνη που δεν χωράς να στρίψεις τον κώλο σου ανάμεσα σε λαμπάδες, παπάδες και μουλάδες και διάφορα κακομαθημένα παιδάκια να παίζουν με τα νεύρα σου, την ώρα λοιπόν εκείνη, έρχεται και ο παντογνώστης ερασιτέχνης και το σκηνικό ολοκληρώνεται !

Και γιά να μην νομίζετε πως το θέμα έχει να κάνει με γελοιότητες του στύλ "εγώ ο φωτογράφος που βγάζω το ψωμάκι μου", να σας πώ ευθέως πως χέστηκα γιά το ...συντεχνιακόν του πράγματος, αν "το ψωμάκι μου κινδύνευε" από κάθε καλεσμένο που ήθελε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε ένα Μυστήριο, τότε μάλλον το πρόβλημα θα ήταν δικό μου, κάτι εγώ δεν θα είχα κάνει καλά. Το θέμα όμως τελικά ρε παιδιά είναι πολύ πιό απλό : ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ ! Τόσο απλό δηλαδή ! Αν χωράμε, πάρτε και τη μηχανή σας, πάρτε και τους φακούς σας, πάρτε και την ηλεκτρική σκούπα, πάρτε και το πλυντήριο πιάτων και ελάτε ! ΑΛΛΑ (συνήθως) ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ !

Και να σας εκμυστηρευτώ και τούτο: Κάποιες φορές, ανάμεσα σε αυτούς τους τρίτους που τραβούν φωτογραφίες, συναντώ και εξαιρετικά σοβαρούς ανθρώπους, οι οποίοι αφ΄ενός μεν ξέρουν τί θέλουν και τί κάνουν, ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον επαγγελματία, φροντίζουν να είναι διακριτικοί και ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ, και αυτοί συνήθως ποτέ δεν διεκδικούν την στιγμή εκείνη κάτι περισσότερο από αυτό που δικαιούνται. Όποτε λοιπόν εγώ τουλάχιστον συναντώ τέτοιους ανθρώπους, ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΩ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΠΟΤΕ ...ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, και όχι λίγες φορές τους δίνω εκείνη την ώρα και συμβουλές γιά το πώς θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι με ευγένεια και με καταννόηση προσπαθούν γιά μιά καλή φωτογραφία αλλά οι βλάκες οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν πως το "γενικό πρόσταγμα" της κάλυψης το έχει ο επίσημα εντεταλμένος φωτογράφος και σε καμμία περίπτωση δεν μπορείς να τον βγάλεις από την θέση του γιά να φωτογραφίσεις εσύ ή να μπαίνεις μέσα στα πόδια του ή ακόμη χειρότερα, μέσα στα πλάνα του.

Και ακόμη και αν πιστεύεις (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ) πως ο εντεταλμένος φωτογράφος είναι "ανεπαρκής" και "εσύ είσαι καλύτερος", δεν έχεις το δικαίωμα να παρέμβεις ως αυτόκλητος σωτήρας γιά να επιβάλλεις την δική σου τάξη. Φαντάσου δηλαδή να έβλεπες κάποιον κακό χειρουργό να ανοίγει άτσαλα έναν ασθενή πάνω στο χειρουργικό τραπέζι και να πεταγόσουν και νάλεγες "μα τί κάνεις ρε μαλάκα-κάτσε πιό πέρα να το κάνω εγώ γιατί δεν έχω χάσει επεισόδιο από το Greys Anatomy ! Ή να πας σε κάποιο κονσέρτο εγχόρδων και επειδή θεωρείς πως ο κιθαρίστας δεν βγάζει τόσο καθαρά τις νότες, αρπάζεις την δική σου κιθάρα,  ανεβαίνεις στην σκηνή, του δίνεις και μιά κλωτσιά να πάει παραπέρα και του λές σήκω ρέ άχρηστε να παίξω εγώ!   ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Και φυσικά κάτι τέτοιο, εκτός όλων των άλλων,  αποτελεί και απόλυτη περιφρόνηση αλλά και προσβολή προς το πρόσωπο αυτού που σε κάλεσε να παραστείς ως καλεσμένος αφού κατά ένα τρόπο αμφισβητείς και την επιλογή του να θέλει τον α ή τον β επαγγελματία. Χώρια που ο Γάμος ή η Βάπτιση του καθενός δεν προσφέρεται γιά πεδίο άσκησης γιά επίδοξους φωτογράφους ούτε και αποτελεί καλή ευκαιρία γιά να βγάλουμε βόλτα τον εξοπλισμό μας. ΕΙΝΑΙ το Μυστήριο ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ !

Θέλεις λοιπόν φίλε ερασιτέχνη να τραβήξεις και σύ φωτογραφίες στη χαρά του φίλου σου ή του συγγενή σου ? ΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ !  Κάντο όμως με τρόπο που δεν ενοχλεί, δεν εμποδίζει και δεν επιβαρύνει την ήδη λόγω συνθηκών επιβαρυμένη κατάσταση. Πολλοί φωτογράφοι, ξεκαθαρίζουν εξ αρχής πως δεν δέχονται να υπάρχουν άλλοι που να τραβάνε από το σημείο της τελετής. Και είναι στην ευχέρεια του κάθε πελάτη να πεί εντάξει ή όχι εντάξει. Εγώ πιστεύω πως αν όλες οι πλευρές έχουν την αίσθηση του μέτρου, μπορούν ΟΛΟΙ να κάνουν αυτό που θέλουν ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Όταν λοιπόν, "εγώ" ο επαγγελματίας, τοποθετούμαι στο συγκεκριμένο θέμα τόσο ανοιχτά, ζητώντας μόνο από την άλλη μεριά ζητώ μονάχα την στοιχειώδη καταννόηση αλλά και σεβασμό σε αυτό το οποίο κάνω, μου φαίνεται τελείως εξωφρενικό, να βγαίνει κάποιος ερασιτέχνης και να ...διαμαρτύρεται ότι δεν τον αφήνει ο επαγγελματίας. Έλεος δηλαδή παιδιά, έχουμε ξεφύγει τελείως.Και ήθελα νάξερα, ανάλογα με το τί επάγγελμα κάνει ο καθένας σας, ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ πάνω στην δουλειά σας και την ώρα της δουλειάς σας να έμπλεκε στα πόδια σας κάποιος μη επαγγελματίας που "αυτός ξέρει?"

Mέσα στο νήμα ακούστηκαν και ανόητες περιπτωσιολογίες, υπήρξαν ανούσιες αναφορές στα ΙΚΑ κλπ που εν προκειμένω δεν έχουν καμμία σχέση με την ουσία, μέχρι και ύβρεις και συλλήβδην απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς τους επαγγελματίες γενικά. Δεν εντυπωσιάζομαι, το δόγμα "όλοι χωράνε στο dpgr έχει και τις αρνητικές επιπτώσεις του".(τις θετικές του δεν τις έχουμε δεί ακόμη αλλά πού θα πάει... θα τις δούμε).

Ανάμεσα στις τοποθετήσεις τις οποίες ξεχωρίζω γιά την ωριμότητά τους είναι αυτή του Μπαρμπαγιάννη η οποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.(χάλασα και γώ!) Λέει μέσες-άκρες ο Μπαρμπαγιάννης : Μπορούμε όλοι αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και καταννόηση, με τον επαγγελματία να έχει τον κύριο λόγο γιά καθαρά πρακτικούς λόγους.

Δεν είχα σκοπό να παρέμβω έστω με αυτόν τον τρόπο σε μιά συζήτηση του dpgr, αλλά το έκανα μόνο επειδή κάποιες "απόψεις" μπορούν κυριολεκτικά να σε κάνουν να βγεις από τα ρούχα σου, αφού εδώ, το "δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ΄ανέβει στο κρεβάτι" αποκτά το πλήρες του περιεχόμενο.
- Η ιστορία ξεκινάει κάπου το 1949 όταν ο αείμνηστος Στέλιος Ανεμοδουράς άρχισε να εκδίδει βιβλία τσέπης γιά παιδιά, με κορυφαία χρονιά το 1953 μέσα στην οποία γεννήθηκε και ο Γιώργος Θαλάσσης, ο γνωστός σε όλους "Μικρός Ήρως". Ακολούθησε μιά εκδοτική έκρηξη από βροχή πασίγνωστων τίτλων και ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε αυτές που εκδίδονται έως και σήμερα, Αφισόραμα, Κατερίνα, Σούπερ-Κατερίνα, Young, Astrella, Γρίφος, Μπλέκ, Energy Point, Science Illustrated, Tεχνολογία Τροφίμων, Quiz. Και να μην ξεχάσουμε φυσικά τα παλαιότερα Ιππότης, Κοκομπίλ, Ροντέο, Γκρέκο, Μπλέκ κλπ με τα οποία μεγαλώσανε γενιές και γενιές...

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, ο εκδοτικός οίκος ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ τον οποίον διαχειρίζονται τα παιδιά του, αφού πρώτα φρόντισε να μπεί κάτω από την ομπρέλλα του άρθρου 99 που αφορά την προστασία από τους πιστωτές, και έχοντας επί μήνες απλήρωτους τους 125 (ήταν 150) εργαζόμενους η πλειονότητα των οποίων εργάζεται εκεί επί δεκαετίες, βρίσκεται στα πρόθυρα του τέλους της, επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία, την ίδια ακριβώς στιγμή που τα "αφεντικά" της κάνουν βόλτες με το ιδιωτικό τους ελικόπτερο.(Βλέπετε, η οικονομική κατάσταση έχει πάντα δύο όψεις, την λογιστική και την πραγματική).

Γιά μιά ακόμη φορά δηλαδή, την νύφη δεν θα την πληρώσουν όσοι φρόντισαν με τον ένα ή άλλο τρόπο να φέρουν μιά τεράστια και απολύτως υγιή επιχείρηση σε αυτά τα (λογιστικά?) χάλια αλλά, ως συνήθως, οι εργαζόμενοι σε αυτήν, οι μικροί-μεγάλοι ήρωες, οι οποίοι εκφράζουν απολύτως βάσιμους φόβους ακόμη και γιά τις αποζημιώσεις τους.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

- Πάντως παρά την τεράστια επιτυχία που είχε σημειώσει η ταινία, το συγκεκριμένο...frame της δεν τα πήγε και τόσο καλά στον σχολιασμό. Μα είναι τώρα frame αυτό που διάλεξες και σύ καημένε καλοκαιριάτικο ? Δεν διάλεγες το άλλο με την Stone που καθόταν σταυροπόδι στην καρέκλα της ΓΑΔΑ και πιάστηκε το κορίτσι κι είπε να αλλάξει πόδι ? Αχ βρε δεν θα μάθετε ποτέ, ποτέ !
- Μέλος του dpgr πλέον από προχθές και ο ...Στάνλευ Κιούμπρικ.Κάτι η αφόρητη πλήξη του άδειου παραδείσου, κάτι οι ζέστες των ημερών, κάποιο μέλος "σκέφτηκε" να ανεβάσει στον σχολιασμό ένα frame (!) από την θρυλική ταινία "Full Metal Jacket".(την διέγραψαν-μην την αναζητήσετε).Όπως ήταν φυσικό η πλάκα (?) δεν άργησε να αποκαλυφθεί, ο ίδιος ο "δράστης" ψέλλισε κάτι ψιλοακατανόητα, κάποιοι (απολύτως δικαιολογημένα) τα πήρανε στο κρανίο και γενικά όλοι περνάνε πολύ καλά εκεί μέσα.Και μείς (εδώ έξω) καλύτερα.
Ένας Ανώνυμος αναγνώστης μας έστειλε σήμερα το παρακάτω σχόλιο, στο οποίο βρίσκουμε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και γι΄αυτό και το δημοσιεύουμε εδώ.

"Τα ρίχνουμε όλα στην ανικανότητα του Κωστάκη, του Πάκη, του Μαρκογιαννάκη και του κάθε ανεπάγγελτου πολιτικαντάκη (και καλά κάνουμε, εδώ που τα λέμε), αλλά δεν ακούω να λέμε το παραμικρό για τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ευθύνες. Για τις ευθύνες του "μέσου ανθρωπάκου", ο οποίος με το μικροαστικό του όνειρο για μόνιμη κατοικία -και ειδικά μαιζονέτα- "μακριά από τα γκέτο των αλλοδαπών" είναι ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για την άσκηση των περίφημων "οικιστικών πιέσεων" στις περιοχές που κάηκαν (και σ' εκείνες που με μαθηματική ακρίβεια θα καούν στο μέλλον). Κακά τα ψέματα: αν δεν ήμασταν ΕΜΕΙΣ και η νεοπλουτίστικη απληστία μας για να νομιμοποιήσουμε (μέσω της ζήτησης) τις πιέσεις αυτές, κανένας Πάκης και κανένας Σουφλιάς δεν θα δέχονταν τόσο εύκολα να γίνουν γιουσουφάκια του κάθε μεγάλου και μικρού μπετατζή-"κατασκευαστή". Ας μη διαμαρτυρόμαστε λοιπόν. Όπως στρώνουμε, θα κοιμηθούμε. Και, σε προσωπικό επίπεδο, δηλώνω απερίφραστα ότι θα τη βρίσκω όπως ο Νέρων κάθε φορά που θα ακούω διάφορες κλώσσες να κακαρίζουν "πάει το σπιτάκι μας, πάει και το δάσος μας", όταν οι ίδιες πρώτες απ' όλους ασέλγησαν πάνω στο δάσος αυτό χτίζοντας τη βιλάρα με την πισίνα. Τέλος πια η όποτε-μας-συμφέρει-αλληλεγγύη, ώρα για κοινωνικό αυτοματισμό. Γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΡΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ."

Aνώνυμος 24-Αυγ-09 11:47

Απάντηση Kazan dp.gr:

Αγαπητέ Ανώνυμε φίλε, είναι δύσκολο κάποιος στοιχειωδώς σκεπτόμενος άνθρωπος να μην προσυπογράψει τις τοποθετήσεις σου. Φυσικά και ΟΛΑ όσα επισήμανες και έγραψες είναι απολύτως σωστά. Το ζήτημα είναι όμως πως ο ιστορικός ρόλος κάθε "παράνομου" είναι να παρανομεί και ο αντίστοιχος κάθε ευνομούμενης πολιτείας να φροντίζει να διασφαλίζει τις διαδικασίες εκείνες που δεν θα επιτρέπουν τέτοιες τρισάθλιες λογικές του τύπου "να χτίσω εγώ το ρημάδι μου και δεν πά να καεί το σύμπαν."

Εδώ λοιπόν βλέπουμε πως ο "παράνομος" λειτουργεί "πολύ σωστά" γι΄αυτό που έχει τάξει τον εαυτό του ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με την Πολιτεία. Και γιά την ακρίβεια, εδώ, Πολιτεία και "παράνομος" βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γιατί ο ένας τρέφει τον άλλον και ταυτόχρονα τρέφεται από αυτόν. Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση "δεν με ενδιαφέρει" ο κάθε μικροαστός (ή και μεγαλοαστός) και οι αλλαξοκωλιές του με τον εκάστοτε τοπικό βουλευτή ή η οποιαδήποτε διαπλοκή του με τις Νομαρχίες, Πολεοδομίες, Δασαρχεία, Δήμους κλπ δημοκρατικές δυνάμεις αλλά το ότι οι όλοι προηγούμενοι φορείς, είναι απολύτως "ευεπίφοροι" σε όλο αυτό το αλισβερίσι. Και ναι, ως ...φυσικό πρόσωπο θάθελα πάρα πολύ να πάρω μιά μπουλντόζα και να γκρεμίσω με τα χέρια μου το κάθε "σπιτάκι" που χτίστηκε στη θέση ενός δάσους, αλλά ως σώφρων πολίτης οφείλω να εγκαλέσω τις εντεταλμένες γιά την διαφύλαξη του Νόμου Αρχές, γιά την οποιαδήποτε ανεπάρκειά τους ή και γιά την απόλυτη συνέργειά τους σε αυτό το έγκλημα.

Ο κλέφτης είναι γιά να κλέβει, ο δολοφόνος γιά να σκοτώνει, ο καντηλανάφτης γιά ν΄ανάβει τα καντήλια και ο εμπρηστής γιά να καίει. Και στο κάτω-κάτω, όλοι αυτοί, καμμία κοινωνική σύμβαση δεν υπογράψανε με "μένα" γιά το ότι θα είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι.Και όπως αποδεικνύεται, κάνουν "μιά χαρά" την δουλίτσα τους.Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως τί κάνουν οι "άλλοι", οι οποίοι υποτίθεται πως ορ(κ)ίστηκαν (τρομάρα τους) να "φυλάττουν πίστη στο Σύνταγμα και τους Νόμους".
- Εξακολουθείτε λοιπόν να πιστεύετε πως ο χαρακτηρισμός "εγκλη-
ματίες" είναι σκληρός ?
- Και μην ξεχνάτε πως η τουριστική περίοδος ακόμη ΔΕΝ τελείωσε ημερολογιακά εννοείται. Αφίξεις ξένων τουριστών γίνονται ακόμη και τέλη Σεπτεμβρίου. Περιμένετε λίγο να καταλαγιάσουν οι φωτιές και θα ακούσετε και τους τουριστικούς πράκτορες να δίνουν τα ποσοστά των ακυρώσεων. Ενός κακού...
- Και φυσικά εκτός της εμφανούς ζημιάς, (σπίτια, πράσινο κλπ), ακολουθεί και η ...αποθετική ζημιά όπως πχ η φήμη της χώρας μας (λέμε και καμμιά μαλακία γιά να περνάει η ώρα), ο τουρισμός ο οποίος ήταν που ήταν στα χειρότερά του τώρα θα απογίνει, και φυσικά η ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας όχι μόνο των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και ΟΛΗΣ της Ελλάδος αφού όλα αυτά δημιουργούν μία ψυχολογία στον κόσμο που μόνο γιά κατανάλωση δεν προδιαθέτει.
- Και μην ξεχνάτε πως κάποτε τα πληρώματα των Πυροσβεστικών οχημάτων ήταν πενταμελή ακόμη και εξαμελή. Σήμερα συνήθως απαρτίζονται από δύο άντε τρία άτομα το πολύ. Διότι το Κράτος δεν έχει χρήματα γιά "περιττά έξοδα". Να δούμε τώρα πού θα βρεί τα δισεκατομμύρια € που χρειάζονται γιά την αποκατάσταση των ζημιών. (των υλικών ζημιών εννοείται γιατί η οικολογική ζημιά δεν αποκαθίσταται με χρήματα).
- Στην Ολυμπιάδα είχαν εγκαταστήσει το σύστημα επικοινωνίας TETRA. Aυτό λοιπόν το σύστημα υποτίθεται πως (μεταξύ άλλων) θα επέτρεπε σε όλα τα οχήματα διαφόρων φορέων άμεσης ανάγκης να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πχ, ασφάλεια, 100, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ. Ωστόσο, παρότι το χρυσοπληρώσαμε, στην ουσία δεν δούλεψε ποτέ.
Αξιωματικός της Πυροσβεστικής μας δήλωσε πως όταν εγκαταστήσανε το TETRA στα πυροσβεστικά οχήματα, δεν φρόντισαν να τοποθετήσουν ένα κωλομεγαφωνάκι και πίσω στις μάνικες (από τον Κατουμά κάνει περίπου 1,5 € το ένα), ούτως ώστε όταν οι πυροσβέστες βρίσκονται πίσω από το όχημα εκεί που είναι δηλαδή οι μάνικες και τα χειριστήρια, να μπορούν να ακούν τις εντολές του ασυρμάτου. Οπότε τα πληρώματα έχουν δύο πλέον επιλογές: Ή να χαραμίζουν έναν άνθρωπο γιά να κάθεται μέσα στο όχημα και να ακούει τις εντολές και τις οδηγίες (λέμε τώρα) ή να αποφασίσει να βοηθήσει τους συναδέλφους του (σχεδόν πάντοτε αυτό γίνεται) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακούσουν από το Συντονιστικό ούτε καν μιά οδηγία απομάκρυνσής τους από το σημείο λόγω εξαιρετικού κινδύνου.
Μήπως έχετε ακόμη απορίες γιά τους λόγους που το προσωνύμιο αυτής της χώρας είναι η λέξη "μπουρδέλο" ?
- Και επειδή δεν υπάρχει γάμος χωρίς δάκρυ και κηδεία δίχως γέλιο, ακούστε και το απίστευτο :
Ρωτάει ο ταλαίπωρος ρεπόρτερ ένα εξ ίσου ταλαίπωρο πυροπαθή :
- Δεν απευθυνθήκατε σε κάποιον υπεύθυνο ?
Και ο πυροπαθής εντελώς φυσικά και με απόλυτα ήρεμο ύφος του δίνει την καταπληκτική απάντηση :
-Όχι, δεν βρήκα κανένα υπεύθυνο γιά να βρίσω !
Κάτω από ένα τέτοιο σχόλιο, τι να προσθέσει και ο φτωχός κειμενογράφος... Αυτός ο λαός ώρες-ώρες είναι τεράστιος...
- Ναι, σίγουρα αυτοί που έκαψαν την Αττική (και όχι μόνον) είναι και εχθροί της χώρας και κοινοί εγκληματίες. Αλλά δεν μπορείτε να τους πιάσετε γιατί τους προστατεύει ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών". Καμμιά ΕΥΠ δεν χρειάζεται λοιπόν γιά να τους "ανακαλύψετε", ένας καθρέφτης χρειάζεται μοναχά, ένας καθρέφτης !
- Γιατί οι επικοινωνιακές αθλιότητες έχουν και κάποια όρια. Και την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και ολοφύρεται, κάποιοι φρόντισαν, μέσω των δημοσιογραφικών τους παρελκομένων, (ως συνήθως), να "αφήσουν να διαρρεύσει" η αποκλειστική "είδηση" πως στον τόπο των πυρκαγιών μετέβη και κλιμάκιο της ΕΥΠ, αφήνοντας έτσι να πλανάται μιά διάχυτη αίσθηση πως πίσω από όλα αυτά μπορεί (μπορεί λέμε βρε αδερφέ) να βρίσκονται και ξένοι πράκτορες και εχθροί του έθνους και της χώρας και όλα τα συναφή εθνικοπατριωτικά, που αφ΄ενός μεν κάνουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να φαίνεται μικρότερη αφού ...δεχόμεθα επίθεσιν, και αφ΄ετέρου να συσπειρώνει τον λαό γύρω από αυτήν αφού σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ομοψυχία και οιοσδήποτε στρέφεται κατά του καθεστώτος είναι δυνάμει και εχθρός της Πατρίδος.
Και κερατάδες και δαρμένοι δηλαδή αν καταλάβατε μικρά κι αθώα μου στρουμφάκια.
- Διότι το πρόβλημα δεν είναι πώς θα σβήσουμε τις φωτιές που καίνε την χώρα αλλά το πώς θα σβήσουμε αυτές που καίνε το κομματικό μας μαντρί. Και την ανικανότητα άντε να την αντέξεις.(που και αυτή μέχρι ενός σημείου δηλαδή...) Αλλά την πουστιά πώς να την αντέξεις ?
- Με απόλυτη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρέλαση όλων των πολιτικών αρχηγών από την αίθουσα του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής. Μετά την παρέλαση, οι φύλαρχοι αφού φωτογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν να κουνάνε τα κεφάλια τους πάνω-κάτω σαν τα σκυλάκια του αυτοκινήτου και καμώθηκαν πως χέστηκαν γιά ό,τι γίνεται, έπαιξαν sims στό videowall με τα μπάρμπεκιου ενώ ακολούθησε πλούσιο γεύμα στην ψησταριά "Ο Κωστάκης-όλα στα κάρβουνα".
- Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση από τον Δήμαρχο Ηλείας, ο οποίος απειλεί να προσφύγει στην επιτροπή ανταγωνισμού.
- Με τα ντουμάνια από τα απ΄τα καμένα δάση της Αττικής θα μαστουριάζουν πλέον τα υπόλοιπα κράτη της Αφρικής.
- Άλλη μιά επιτυχία της Κυβέρνησης :
Πρώτη πλέον καπνοπαραγωγός χώρα στον κόσμο από προχθές η Ελλάδα !

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

"Καίω τα δέντρα χτίζω μαιζονέτες,
θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες".
- Πάντως τρία πράγματα είναι σίγουρα:
1. Αυτή τη φορά θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.
2. Οι υπεύθυνοι θα αποκαλυφθούν όσο ψηλά κι΄αν βρίσκονται.
3. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και το θέμα δεν προσφέρεται γιά στείρα αντιπολίτευση.
- Θα μου πείς βέβαια, άλλο Θεμιστοκλής και άλλο Καραμανλής.
- Καίγεται (πάλι) ο Μαραθώνας. Ό,τι δεν κατάφεραν δηλαδή οι Δαρείοι, το κατάφεραν οι αχρείοι.
- Σε δηλώσεις που έκανε από το κρεβάτι του ο Υπουργός Εσωτερικών Πάκης, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αντικαταστήσει το σχέδιο "Ξενοκράτης" με το σχέδιο "Τρομοκράτης" που δουλεύει καλύτερα, αφού εκφοβίζει το εκλογικό σώμα και το συσπειρώνει πάντα γύρω από την όποια υπάρχουσα κυβέρνηση. (Ακόμη και γύρω από αυτή).
- Η Κυβέρνηση το μέτωπό της τόχει καθαρό. Η Αττική πύρινο.
- Αφού φρόντισε η Κυβέρνηση να μας παραμυθιάσει με τα "οικολογικά κλιματιστικά" (χθες ήταν η τελευταία ημέρα της επιδότησης) και αφού ο κύριος της "ημέτερης" κυρίας Φ.Π. μάζεψε όλο το χαρτί με τα χιλιάδες παλιά που πήρε η εταιρεία του γιά ανακύκλωση, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες του πάντα καχύποπτου και κακοήθους κειμενογράφου που πάντοτε πίστευε πως η οικολογία είναι η μπίζνα του μέλλοντος, είπαν να μας αναγκάσουν να τα βάλουμε όλοι μαζί μπρος γιά να δούμε αν αποδίδουν καλά, προσπαθώντας να μας ζεστάνουν λιγάκι καίγοντας (πάλι) την Αττική.

Ήδη στο Εσωτερικών έχουν αρχίσει να βγαίνουν από το συρτάρι τα πρώτα μπλόκ των επιταγών γιά τα πεντοχίλιαρα των επόμενων προγραμματισμένων πυροπαθών, οι οποίοι δεν θα λησμονήσουν γιά άλλη μιά φορά να το ανταποδώσουν στον ανεπάγγελτο Kωστάκη, χαρίζοντάς του στις επόμενες εκλογές ποσοστά που θα τα ζήλευε ακόμη και ο Αχμαντινετζάντ.

Πληροφορίες που θέλουν τον Γιωργάκη να προσπαθεί να σβήσει τις πυρκαγιές φυσώντας με την τρόμπα του ποδηλάτου του, προς το παρόν ελέγχονται ως ανακριβείς.

Κουφάλα Καραμανλή, εκ της τέφρας μας αναγεννάσαι !

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Μην περιμένετε αστειάκια.

- Απαντώντας στο χθεσινό σχόλιο του Κazan dp.gr με τίτλο "Περικλής Κοροβέσης και αυγουστιάτικα μελτέμια", ο αναγνώστης Chobe, μεταξύ άλλων παρατηρεί :

"Ο σεβασμός - όταν υπάρχει - έχει προκληθεί από συγκεκριμένες αιτίες και μάλιστα όταν αφορά πολιτικό, οι αιτίες αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα οράματα του και τις ιδέες του αλλά πρωτίστως με την πολιτική του πρακτική και δράση".

Αγαπητέ Chobe, η απάντηση στην παραπάνω επισήμανσή σου εμπεριέχεται με ένα εξαιρετικά εύστοχο τρόπο στον παρακάτω στίχο του Διονύση Σαββόπουλου:

"Ήμασταν πάντοτε μιάς ήττας που νικάει την εξουσία
και ξαφνικά μας παρεδόθη! Αληθινά, τί τραγωδία ! "

Οι "πολιτικές πρακτικές και δράσεις", όταν δεν έχουν μπροστά τους ως στόχο την διακυβέρνηση όπως λογικά θά όφειλαν νάχουν, (ακόμη και οι πολιτικές και δράσεις και του πιό μικρού σχηματισμού), μπορεί να είναι θαυμάσιες ως προτεινόμενα πολιτικά-κοινωνικά μοντέλα ακόμη και ως φιλοσοφικά-ηθικά πρότυπα, δεν έχουν όμως σε καμμιά περίπτωση την δυνατότητα να καταφέρουν να αποτελέσουν καίρια πολιτική παρέμβαση, γιά τον απλούστατο λόγο ότι, όπως είπαμε και στην αρχή, δεν το είχαν μπροστά τους ως στόχο ή τουλάχιστον ως μιά εκδοχή με αρκετές έστω πιθανότητες. Σαν να φλερτάρουμε δηλαδή επί καιρό μιά γυναίκα αλλά επειδή κατά βάθος πιστεύουμε πως αυτή δεν θα ενδώσει ποτέ, αναπτύσσουμε όλη μας την στρατηγική γύρω από το πώς θα την κατακτήσουμε, και όταν, εντελώς αναπάντεχα γιά μας, η γυναίκα "ενδίδει", ανακαλύπτουμε πως δεν είχαμε σκεφτεί το πιό ...βασικό, τον χώρο της ερωτικής μας συνεύρεσης. Όταν ξαφνικά λοιπόν αυτή μας λέει, "εντάξει-θέλω-πάμε", εμείς, μη έχοντας εξετάσει (μη έχοντας πιστέψει στην ουσία) αυτή την ...πιθανότητα, εξακολουθούμε να συνεχίζουμε αμήχανοι την διαλεκτική του φλέρτ.

Αυτό ακριβώς πιστεύω πως ήταν ανέκαθεν το κύριο πρόβλημα της Αριστεράς στην Ελλάδα, πως δηλαδή ποτέ δεν πίστεψε στ΄αλήθεια πως μπορεί κάποτε να βρεθεί στην εξουσία. Και ίσως (και) γι΄αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει μαζί της ένα ποσοστό που στην καλύτερη των περιπτώσεων (και αθροιστικά), να ξεπεράσει το 10-12%. Μη αποβλέποντας συνεπώς ποτέ σε κάτι τέτοιο, δεν κατάφερε να αναπτύξει και μηχανισμούς που αναπτύσσει κάθε κόμμα που αποβλέπει στην εξουσία, μηχανισμούς που θα της επέτρεπαν να παίξει με τους όρους της και όχι να σύρεται άλλοτε ως φτωχός συγγενής ή και παρελκόμενο και άλλοτε ως πρόβατο γιά σφαγή.

Και όταν ο λύκος καλεί σε γεύμα το πρόβατο, είναι τουλάχιστον βλακώδες γιά το πρόβατο να τον ρωτήσει "τί καλό θα φάμε σήμερα".

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

- Στις 11 Σεπτεμβρίου τελικά θα ανοίξουν όλα τα σχολεία. Αλλά μην προβληματίζεστε δεν θα κρατήσει και πολύ το κακό. Κάτι απεργίες, κάτι εκλογές, κάτι καταλήψεις, πώς θα έρθει το Πάσχα ούτε θα το καταλάβουμε-σας το υπόσχομαι. Καλά που είναι και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων δηλαδή και αισθανόμαστε τους μήνες "βαθύτερα". Και φέτος, ακόμη βαθύτερα.

Ευριπίδου Στυλιανίδου και Τσίπας γωνία.

- Γιά όσους δεν γνωρίζουν, τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Μεταφορών αυτή την εποχή τον υποδύεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ξέρετε ...αυτός που όταν έπαιζε και τον Υπουργό Παιδείας, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ίδιο κι΄όλας βράδυ, θεώρησε πως το καλύτερο που θα μπορούσε να πράξει ως Υπουργός (και δη της Παιδείας), ήταν να πάει να διασκεδάσει σε νυχτερινό κέντρο, την δε επαύριον να φτάσει στον κολοφώνα της υπουργικής του δόξης, παρακολουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα και άλλες πόλεις καίγονταν (κυριολεκτικά) και η κοινωνία σύμπασα έβραζε, το δε αίμα του 15χρονου ακόμη άχνιζε στο πλακόστρωτο της Βαλτετσίου.

Αυτός λοιπόν ο ανεκδιήγητος τύπος, συνεχίζοντας την λαμπρή του πορεία σήμερα ως ΥΜΕ πλέον όπως προαναφέραμε, με θράσος χιλίων πιθήκων βγήκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ να μιλήσει περί "διαφθοράς" των προηγουμένων κυβερνήσεων, την ίδια ακριβώς στιγμή που είναι ο ανώτατος άρχων του πλέον διεφθαρμένου υπουργείου: Του Συγκοινωνιών και Μεταφορών. Ενός υπουργείου που οι Υπάλληλοί του σχεδόν έχουν κρεμάσει ταμπελάκι με τιμοκατάλογο γιά τα λαδώματα που αφορούν τα διπλώματα οδήγησης, (γιά την ιστορία 270 € έχει πάει το ερασιτεχνικό), ενός Υπουργείου που από κάτω του έχει τον ΟΣΕ, τον ΗΛΠΑΠ, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή (και ας μην συνεχίσουμε τον κατάλογο) και κατά σύμπτωση δεν υπάρχει φορέας του οποίου προΐσταται και να μην είναι βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στα σκάνδαλα. Και ο άνθρωπος αυτός βρίσκει το "θάρρος" να βγαίνει δημόσια και να καταγγέλει τάχα την διαφθορά. Και δεν ήρθε η Αγία Παρασκευή η προστάτιδα των δημοσιογραφικής αργομισθίας και μούγκας να ρίξει κανένα ντουβάρι εκεί μέσα ή έστω κανένα φάσκελο.

Και από την άλλη μεριά, (διότι η δημοσιογραφική "δεοντολογία" επιτάσσει να είναι πάντα και η "άλλη μεριά"), ένας ευειδής κύριος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (μου διαφεύγει το όνομά του), να κουνάει με συγκατάβαση το κεφάλι του λέγοντας "μα εσείς κύριοι της κυβέρνησης που..." ενώ "εμείς που..." λές και εκτός από πανδημία γρίππης έχουμε και πανδημία αλτσχάιμερ και ξεχάσαμε και τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ, λές και γεννηθήκαμε χθές.

Και βλέποντας και ακούγοντας όλα αυτά, θέλω να ξεράσω πάνω στις 42 ίντσες της Philips και ίσως ο μόνος λόγος που δεν το κάνω είναι πως την λυπάμαι, χώρια που ακόμη, ειρήσθω εν παρόδω, δεν την έχω εξωφλήσει. Μόλις την εξωφλήσω όμως σας υπόσχομαι πως θα το κάνω. Άλλωστε, εδώ και καιρό, όλο επαναλήψεις μου δείχνει.

Περικλής Κοροβέσης και αυγουστιάτικα μελτέμια.

- Ο Περικλής Κοροβέσης δεν είναι ένας άνθρωπος που δεν μετράει τα λόγια του. Δεν συγκαταλέγεται, βλέπετε, ανάμεσα σε αυτούς που έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο περιφέροντας την κενότητά τους στα media, αλλά από την αντιδικτατορική του δράση και τη σημαντική πνευματική τους συνεισφορά. Δεν θα ήθελα να παραθέσω εδώ το πλήρες "βιογραφικό" του άλλωστε όποιος θέλει μπορεί να το βρεί εύκολα με δύο-τρία κλίκ.

Γιά να είμαι ειλικρινής, δεν τον γνώριζα σε όλο του το "μέγεθος", είχε τύχει μόνο να πέσει στα χέρια μου το πρώτο του βιβλίο οι "Ανθρωποφύλακες" το οποίο και είχα διαβάσει όταν στην εφηβεία μου προσπαθούσα να βρω τις διαφορές μεταξύ της δικτατορίας και της μόνης Δημοκρατίας που είχα βιώσει μέχρι τότε, αυτής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. (και παρ΄εμπιπτόντως, ακόμη τις ψάχνω).

Κάπου στο 89-90, έτυχε να χρειαστεί να τον φωτογραφίσω γιά κάποια συνέντευξη που θα έδινε στην εφημερίδα "Πρώτη" και εκεί είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά. Την πρώτη μου έκπληξη την δοκίμασα πριν καν μπώ στο σπίτι του, αφού χρειάστηκε να κατέβω κάμποσα σκαλιά. Ναι, το διαμέρισμά του ήταν ένα "υπογειάκι" σε μιά πολυκατοικία.(Κάπου στα Πατήσια αν δεν με γελάει η μνήμη μου). Τοίχους δεν έβλεπες πουθενά παρά μόνο βιβλία-βιβλία-βιβλία.Δεν ξέρω από που στο διάολο έμπαινε ήλιος αλλά μέσα στην μνήμη μου έμεινε σαν το πιό "φωτεινό" υπόγειο που είχα δεί ποτέ στην ζωή μου. Μιλούσε με μιά ήρεμη πίκρα γιά την αριστερά και με μιά "προσεκτικά" έντονα κριτική διάθεση αλλά με την κριτική εκείνη διάθεση που φανερώνει (σε όποιον δεν είναι ανόητος τουλάχιστον), πως πίσω της κρύβει έναν έρωτα. Έναν έρωτα, όχι γιά την γραφειοκρατική της εκδοχή αλλά γιά το κοινωνικό της και ανθρωπιστικό της περιεχόμενο. Έφυγα από κεί φουσκωμένος σαν παγώνι, αφού το επάγγελμα που λάτρεψα πού και πού μου έδινε την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους μυθικούς.

Προχθές ο Περικλής Κοροβέσης, με δηλώσεις* που έμοιαζαν με αυγουστιάτικα μελτέμια, κατήγγειλε ανοιχτά την (συγ)κυβέρνηση Τζαννετάκη (στην οποία συμμετείχε ως γνωστόν και η Ενιαία Αριστερά), γιά χρηματισμό από την Siemens. Και από τον χρηματισμό αυτό δεν εξαίρεσε και την ΕΑΡ. Φυσικά και γιά την ιστορία, να πούμε πως μετά από τις δηλώσεις του αυτές ακολούθησε βροχή αντιδράσεων υπό την μορφή δηλώσεων, (Κουβέλης-Κύρκος κλπ), δηλώσεις οι οποίες εμένα προσωπικά μου φανερώνουν μιά περίεργη αμηχανία.

Δεν έχω ...στοιχεία (και πώς θα μπορούσα άλλωστε?) που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Περικλή Κοροβέση αλλά ούτε και στοιχεία που να τους διαψεύδουν. Ως πολίτης λοιπόν, καλούμαι να αφεθώ στο ήθος και στην "πολιτεία" τόσο του Λεωνίδα Κύρκου όσο και του Φώτη Κουβέλη. Και παρακαλάω μέσα μου να μην κάνω λάθος, όπως έκανα πχ. στην περίπτωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, τον οποίον είχα σε απίστευτη εκτίμηση μέχρι που είδα πόσο "δημοκρατικά" αντιμετώπισε τον Τύπο όταν έβγαλε στο φώς το ότι επί χρόνια κακοποιούσε, εξ ίσου "δημοκρατικά", την σύζυγό του).

Δεν ξέρω συνεπώς αν η τότε ΕΑΡ "τα πήρε" ή "δεν τα πήρε" από την Siemens, (γιά τους υπόλοιπους επιτρέψτε μου να μην έχω την παραμικρή αμφιβολία) αλλά από την άλλη μεριά, ακόμη και αν δεν τα πήρε, η ευθύνη της είναι τεράστια γιά την πλήρη ανικανότητά της να το δεί, να το αποκαλύψει και να το καταγγείλει. Η εποχή της αθωότητος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί γιά όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς και πλέον ο κάθε ένας οφείλει ανά πάσα πολιτική στιγμή να αποδεικνύει την αθωότητά του. Και ουδείς δικαιούται πιά να εξαιρείται της καχυποψίας μας λόγω του "προτέρου εντίμου βίου" του.

Δεν μπορώ να καταλήξω λοιπόν σε "ασφαλή" συμπεράσματα γιά το τί έγινε τότε. Θα περιμένω όμως να δώ, ωριμότερος σήμερα στα 46 μου και απαλλαγμένος (όσο γίνεται τουλάχιστον) από συναισθηματικά φορτία, τα οποία ενίοτε προκαλούν και πλήρη πολιτική τύφλωση.

* Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση έγιναν σε συνέντευξη που έδωσε στο Κανάλι 1 του Πειραιά.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Leica S2 Vs Crisis

- Είναι κορίτσι από σπίτι και το όνομά της είναι Leica S2. Πρόκειται γιά μιά μεσαίου φορμά μηχανή 37ΜP (και κάτι ψιλά) και με αισθητήρα λίγο μικρότερο από την πλατεία Συντάγματος. Από τον Οκτώβρη θα μπορούμε να την ζητήσουμε σε γάμο αρκεί να αποφασίσουμε να αποχωριστούμε μιά γιά πάντα εκείνα τα 30.000 δολάρια που μας έκαναν ξαφνικά να μάθουμε, πως στην Αμερική ζούσε ένας θείος Λαυρέντης που τον αγαπούσαμε τελικά πολύ. (και ακόμη περισσότερο όταν αποφάσισε να πάψει να ζεί). Και επειδή οι γονείς της κοπέλας δεν είναι τίποτε τσίπηδες, μαζί με το κορίτσι θα μας δώσουν και ένα φακό έτσι γιά να έχουμε να πορευόμαστε.

Βέβαια, επειδή με την χουβαρντοσύνη δεν είναι να το παρακάνει κανείς, πρέπει να μάθετε παλιογαϊδούρια πως επειδή δώσατε και 30.000 ψωροδολάρια δεν σημαίνει ότι αξίζετε και ένα display που θα το παίρνατε και σε μιά Nikon των 800 €. Το display με το οποίο φρόντισε η καλή εταιρεία Leica να εφοδιάσει το νέο της καμάρι είναι αναλόγου ποιότητας μιάς συμπαθητικής compact. Όσο γιά την σχεδιαστική της αισθητική, (παλαιστής του σούμο design), ίσως είναι καλύτερα να μην μιλήσουμε γιατί είναι κρίμα να χαλάσουμε την τύχη της κοπέλας.

Πάντως, αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να την ποθείτε και να θέλετε να κοιμηθείτε μαζί της, υπολογίστε εκτός από τα αρχικά 30 χιλιαρικάκια και άλλα 30-40 γιά τζοβαερικά δηλαδή 2-3 φακουδάκια ακόμα. Αν θέλετε και το λουρί της πάμε στα 100. Η μεγάλη όμως "επιτυχία" αυτού του μοντέλου δεν θα βασιστεί τόσο ούτε στην ευγενή της καταγωγή ούτε και στα τεχνικά της χαρακτηριστικά αλλά στην εξαιρετικά ευτυχή διεθνή οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία γεννήθηκε.

Άντε να μας ζήσει και καλά 40 !
- Mετά διάβασα ολόκληρο τον τίτλο και κατάλαβα πως αφορούσε το "Φαράγγι του Βενεράτου".Μιά όχι άχρωμη αλλά ωστόσο άοσμη και άγευστη εικονοληψία, 19 φωτογραφίες σαν αυτές που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες "ελεύθερες" στο διαδίκτυο.Δεν την κρίνω με καλλιτεχνικά κριτήρια άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο αφού καταφανώς ο φωτογράφος δεν είχε τέτοιες βλέψεις. Αλλά ακόμη και ως καταγραφικές-ταξιδιωτικές φωτογραφίες αν τις αντιμετωπίζαμε, δεν θα μπορούσαμε σε καμμία περίπτωση να τις χαρακτηρίζαμε ως κάτι παραπάνω από παγερά αδιάφορες.

Αυτή η ..."πολυσυλλεκτικότης θεωρήσεων" στο dpgr, ώρες-ώρες καταντάει ...υπέροχη.
"Δημοκρατία" - Φωτογραφία: 19-0
- Είδα και γώ βιαστικά τίτλο θέματος στο dpgr που έλεγε "μικρό αλλά καλό" και το μυαλό μου πήγε ...θού κύριε φυλακί μου. Διότι καλή μου φίλη, εσύ που ξέρεις καλύτερα από τον καθένα και είσαι μάνα και πονείς, πόσο "καλό" μπορεί νάναι άμα είναι μικρό ? Όση καλή διάθεση και νάχει δηλαδή μιά πονεμένη γυναίκα τί να σου κάνει και αυτή ? Δεν θυμάστε και τους στίχους ενός τραγουδιού που πραγματευόταν το ίδιο θέμα ?

"Mέ σκότωσε γιατί την αγαπούσα,
γιατί την είχα σαν μικρό παιδί ! "

Ε λογικό δεν είναι να σε βλέπει 1,80 παλληκάρι και μόλις πάει να κάνει ανάσταση κι αυτή η δόλια, να ανακαλύψει ότι "την έχεις σαν μικρό παιδί" ? Δεν της έρχεται κι αυτηνής μιά τρέλλα ένα πράμα ?
- Λοιπόν έλα Πάκη μου να κάνουμε μιά συμφωνία: Εσείς να φάτε όσο μπορείτε περισσότερο και μένα να με αφήσετε στην ησυχία μου να γλύψω το άδειο πιάτο του Κερτέζ. Και τώρα που το σκέφτομαι, αν το πιάτο του Κερτέζ είχε μέσα και μιά μισοφαγωμένη μοσχαρίσια, δεν θα είχε περισσότερη καλλιτεχνική αξία ? Διότι θα άφηνε και ερωτηματικά :
- Γιατί έμεινε μισοφαγωμένη ? Μήπως δεν ήταν καλά ψημένη ? Ποιός την άφησε ? Γιατί χωρίζει γιά 73η φορά η Μιμή Ντενίση ?
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που καίνε όχι μόνο τον μέσο ψηφοφόρο πολίτη αλλά και τον μέσο ψυχοφθόρο πολιτικάντη.
- Δεν με πειράζουν τόσο οι βρωμοδουλειές τους, όσο το ότι, γιά να τις δικαιολογήσουν, πρέπει να με πούν και μαλάκα από πάνω. Δεν είναι που είμαι μαλάκας αγαπητέ Πάκη. Απλά ένας κουρασμένος άνθρωπος είμαι, τόσο κουρασμένος που βαριέμαι και να σε φτύσω.
- Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού μπορεί ένας υπουργός (μετά συγχωρήσεως) να αντλεί τέτοιο θράσος και να λέει τόσο χονδροειδή ψέματα ? Όχι πείτε μου το έχετε αναρωτηθεί ?
- "Η Πολιτεία έκανε και κάνει τα πάντα, ώστε και να έρθει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα και να λάμψει η αλήθεια σε όλο της το μέγεθος"

Την δήλωση αυτή την έκανε ο Πάκης. (Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος).
Και μετά παραμυθιάζομαι και γώ πως σας κάνω και γελάτε...
- Και ίσως ο "πιστός" να είναι και ακόμη χειρότερος από τον τζογαδόρο. Διότι ο τζογαδόρος, έστω και κάποιες ελάχιστες φορές στην ζωή του, μπορεί να είδε κάποιον να επιστρέφει στο σπίτι του με χρήματα. Ο πιστός όμως, ποτέ δεν είδε κανένα, όχι απλά να "επιστρέφει" σπίτι του με χρήματα αλλά ούτε καν και χωρίς χρήματα. Και ναι, ο Χριστός μπορεί να αναστήθηκε. Αλλά μην ξεχνάτε και ποιόν είχε γιά πατέρα. Αυτός δεν ήταν πατέρας, αυτός μιλάμε ήταν Θεός ! (κυριολεκτικά όμως !) Ενώ εσάς ο δικός σας, ούτε μιά κλήση της Τροχαίας δεν μπορεί να σβήσει !
- Ο άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στην "μετά θάνατον ζωή", στην ουσία του δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας άθλιος τζογαδόρος. Διότι και οι δύο αναθέτουν την μοίρα τους στο βολικό "μεταφυσικό". Ο μεν τζογαδόρος λόγω σωματικής φυγοπονίας, ο δε "πιστός" λόγω πνευματικής.
- Μούρχεται στο νού η κωμικοτραγική σκηνή από την ταινία του Woody Allen "Ο Ειρηνοποιός", στην οποία ο μελλοθάνατος την τελευταία νύχτα της ζωής του, "βλέπει" να τον επισκέπτεται ένας άγγελος και να του υπόσχεται πως την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την εκτέλεσή του, κάποια θεϊκή παρέμβαση θα τον γλυτώσει από την συνάντηση με την μοίρα του. Και φυσικά, καμμία ...θεϊκή βούληση τελικά δεν είναι ...διαθέσιμη την κρίσιμη στιγμή και όλα γίνονται όπως "πρέπει". Οι σφαίρες από το απόσπασμα βρίσκουν τον στόχο τους που στην ουσία δεν είναι άλλος από το να δοθεί μιά οριστική απάντηση στα προαιώνια υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου.
- Κάθε φορά που η απόλυτη απελπισία μπαίνει από την πόρτα, ο ορθός λόγος βγαίνει από το παράθυρο. Και ο μεσαίωνας δεν είναι ένας απλός ημερολογιακός προσδιορισμός αλλά μία εγγραφή στο πολιτισμικό και πνευματικό ιστόγραμμα της ανθρωπότητας. Και κάθε φορά που αυτή η εγγραφή παίρνει την κατώτερη τιμή της, μπορούμε με αρκετή σιγουριά να πούμε πως ξαναζούμε σε αυτόν. Και η μόνη ίσως διαφορά του πρώτου μεσαίωνα με αυτόν που βιώνουμε τώρα, είναι πως τουλάχιστον κατά τον πρώτο μεσαίωνα, δεν είχανε πρόβλημα με τα vista.
- Στον θεό πλέον έχουν αρχίσει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ευρωπαίοι πολίτες. Και πρώτοι οι καθολικοί Ιταλοί οι οποίοι "διεκδικούν" τα 138 εκατ. ευρώ του τζακ-πότ του ιταλικού λότο, στο οποίο οι πιθανότητες να πετύχει κάποιος τον σωστό συνδυασμό είναι μόνο μία στα 622 εκατομμύρια ! Περισσότερες πιθανότητες μάλλον θα υπήρχαν να βρείς στο δρόμο ένα πεταμένο χαρτόκουτο με τα ίδια χρήματα ή να σε επισκεφτεί ο Άγιος Αυγουστίνος αυτοπροσώπως και να σου κόψει ένα τσέκ με το ισόποσο επειδή πέρασες μιά γριούλα απέναντι. Και όμως, στην φύση του παρηκμασμένου ανθρώπου είναι να ελπίζει στο στατιστικώς αδύνατον σχεδόν στο μεταφυσικό. Και εδώ θα βρεθούν πολλοί που θα βρούν να πούν, "μα καλά, δεν θα βρεθεί έστω ένας βρε αδερφέ που θα πετύχει τα χρυσά νούμερα? Γιατί αυτός ο ένας να μην είμαι εγώ? " Η απάντηση είναι απλή : Κατ΄αρχάς δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα βρεθεί έστω και ένας. Το σίγουρο όμως είναι ότι ακόμη και αν αυτός ο ένας βρεθεί και τα πάρει, άλλοι 621.999.999 θα έχουν χάσει και ΔΕΝ θα τα πάρουν. Με ποιά λογική πιστεύεις ότι δεν θα ανήκεις στους παρά έναν 622.000.000 δεύτερους αλλά στον ένα πρώτο ?

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

- Και πώς αλήθεια γίνεται, οι πλέον σοβαροί καλλιτέχνες-ηθοποιοί κλπ (είτε είναι ετεροφυλόφιλοι-είτε ομοφυλόφιλοι), να μην έχουν απασχολήσει ποτέ μα ποτέ την δημοσιότητα με τέτοιες αηδίες ή και γενικότερα με την προσωπική τους ζωή ? Γιατί τάχα δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς με την προσωπική ζωή της Χαρούλας Αλεξίου, του Βασίλη Μητσιά, του Μάνου Χατζηδάκι, της Γαλάνη, του Θεοδωράκη, του Παπάζογλου, του Παπακωνσταντίνου και εκατοντάδων άλλων σημαντικών καλλιτεχνών? Μήπως γιατί η προσωπική τους ζωή ήταν λιγότερο "ενδιαφέρουσα" ? Όχι φυσικά ! Οι άνθρωποι αυτοί δεν προκάλεσαν ποτέ θόρυβο γύρω από τέτοια ζητήματα γιατί ήταν απλώς αξιοπρεπείς.

Κανένας δεν ξεφτιλίζεται από τον Τύπο αν πρώτα δεν έχει θερμοπαρακαλέσει γιά κάτι τέτοιο.
- Μυστήριοι άνθρωποι που είναι μερικοί... Κάνουν ολόκληρο αγώνα γιά να αποδεχτείς την "διαφορετικότητά" τους και πάνω που αρχίζεις και την αποδέχεσαι, σε καταγγέλουν γιατί δεν τους δίνεις το περιθώριο να είναι συμβατικοί.
Τελικά ρε παλληκάρια τί θέλετε ? Και εν πάσει περιπτώσει ό,τι και να θέλετε, ποιός σας είπε ότι μας νοιάζει κι όλας ? Γιατί δηλαδή να με νοιάζει εμένα ως τηλεθεατή αν θέλει ο κάθε Κωστέτσος να γκαστρωθεί και να νιώσει την χαρά της μητρότητος ή αν θέλει η κυρα-Madonna (γιόρταζε χθές?) να υιοθετήσει 3 παιδάκια και 7 μυρμηγκοφάγους ? Έκανα εγώ δηλαδή καμμιά ανακοίνωση όταν έμεινα έγκυος στον Αργύρη μας ? (που στο κάτω-κάτω είχα και δύσκολη εγκυμοσύνη, χώρια που από τότε μου έμεινε και η κοιλιά).
- Θεέ των media ! Πόσες ακόμη απίστευτες μαλακίες θα πρέπει να καταναλώσουμε μέχρι τη λήξη της ποινής μας ως τηλεθεατές/αναγνώστες ?
- Η εκδοχή να μην γίνεις ποτέ εσύ Βασίλειε πατέρας (όπως και εγώ ποτέ καλλιτέχνης φωτογράφος) γιά κάπως πιό ...συγκεκριμένους λόγους την έχεις εξετάσει ?
- Και γώ Vasilios, θέλω να γίνω καλλιτέχνης φωτογράφος, ο μόνος λόγος που δεν το κάνω είναι επειδή νιώθω και γώ πως είναι μιά τεράστια ευθύνη, αλλά είμαι επίσης σίγουρος πως άμα γίνω θα είμαι πάρα πολύ καλός.
- Δεν το βγάζω από το μυαλό μου αυτό που μόλις διαβάσατε, ο ίδιος ο Βασίλειος το είπε σε συνέντευξή του. "Φοβάμαι λέει να γίνω πατέρας διότι είναι μιά τεράστια ευθύνη αλλά άμα γίνω είμαι σίγουρος πως θα είμαι πάρα πολύ καλός."
- Τι μας ήρθε σήμερα και "αθλιολογούμε"... Θα μου πείτε τώρα μήπως και τις υπόλοιπες μέρες κάνουμε τίποτε διαφορετικό ? Τι να σας πώ και γώ καλοί μου άνθρωποι... Αυτά βλέπω, αυτά σας μαρτυράω. Μπας και νομίζετε πως σας τα φουσκώνω ή σας λέγω ψέματα ? Όπως σας τα λέω είναι. Κι άμα σας λέω ψέματα να μην σώσω να δω τον Vasilio(s) Costetsos πατέρα.
- Ο ένας αγωνίστηκε γιά να κολαστεί και να γίνει άγγελος ο άλλος γιά να αθωωθεί και να παραμείνει δαίμονας.

Και το ερώτημα που θέτει ο Ουγκώ διά στόματος Αγιάννη, παραμένει επίκαιρον:

"Τι είναι προτιμότερο, να είσαι άγγελος στην κόλαση ή δαίμονας στον Παράδεισο?"
- Και από την μιά μεριά ο Γιάννης Αγιάννης, που αφού έψαξε χίλιους τρόπους και πλήρωσε ένα σωρό χρήματα, διένυσε μονάχος του μέσα στην παγωνιά της γαλλικής χειμωνιάτικης εξοχής 20 λεύγες καρόδρομου (κάπου 110 χλμ) προκειμένου να αυτοπαραδοθεί και να ομολογήσει μιά δική του πράξη γιά την οποία εκατηγορείτο και θα καταδικαζόταν κάποιος άλλος, και από την άλλη μεριά ο κύριος Χριστοφοράκος ο οποίος επίσης ψάχνει χίλιους τρόπους και επίσης πληρώνει ένα σκασμό λεφτά προκειμένου με φτηνιάρικα δικολαβίστικα τερτίπια να την σκαπουλάρει (και όλους τους "συν αυτώ" φυσικά). Με συγχωρείτε που σας συγχίζω τολμώντας τέτοιους παραλληλισμούς και τέτοιες συγκρίσεις αλλά δεν το θέλω, μόνες τους μούρχονται.
- Α ρε Γιάννη Αγιάννη... δεν σε ανεχόμαστε πλέον ούτε σαν nick-name...
- Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκτός από την μαύρη λίστα του Τειρεσία, τώρα έρχεται και η λευκή τοιούτη του ιδίου τραπεζορουφιάνου. Η οποία θα έχει λέει και point-system με κλίμακα από το 0-600 ανά εκατοντάδες και ανάλογα με την φερεγγυότητα και την τραπεζική συμπεριφορά λέει του δανειολήπτη θα καθορίζονται και οι όροι δανειοδότησης αλλά και το επιτόκιο δανεισμού. Και αν σκεφτούμε πως κάποιος που καθυστερεί τις υποχρεώσεις του δεν το κάνει από βίτσιο αλλά από κάποια αδυναμία να ανταποκριθεί, όλοι καταλαβαίνουμε πως γιά άλλη μιά φορά ο πλούσιος θα επιβραβευθεί γιά τον πλούτο του με χαμηλότερο επιτόκιο ενώ ο οικονομικά αδύναμος θα τιμωρηθεί γιά την φτώχια του με πολύ μεγαλύτερο αλλά και με κατά πολύ επαχθέστερους όρους. Μήπως σας μένει έστω και η ελάχιστη αμφιβολία γιά το ότι ζούμε ξανά στην εποχή του Ιαβέρη όπου οι άνθρωποι δεν τιμωρούνται στην ουσία γιά τις πράξεις τους αλλά γιά αυτό που είναι ? Και αυτό το ονομάζουμε και ...Δημοκρατία ?
- Πρέπει να ήταν μόλις ο προηγούμενος Σεπτέμβρης, που μιά μεγάλη τράπεζα διαφήμιζε πιστωτικές κάρτες γιά φοιτητές, με τηελεοπτικό σποτάκι στο οποίο φοιτητές, (προφανέστατα "κάτοχοι" της συγκεκριμένης κάρτας) σχεδόν διονυσιάζονταν σε πάρτυ στο οποίο ελάμβανε μέρος και μία κατσίκα ! Ναι παρακαλώ, μιά κατσίκα ! Έτσι "εκπαίδευαν" επί χρόνια ολόκληρα οι τράπεζες το καταναλωτικό κοινό (και μάλιστα το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του). Πάρτε μιά κάρτα, κάντε ό,τι μαλακία σας έρθει στο κεφάλι και μετά "βλέπουμε". Και δεν βρέθηκε καμμιά "Ανεξάρτητη Αρχή" να τους μπαγλαρώσει και να τους κατεβάσει και κανένα ρολό γιά τον τρόπο με τον οποίο διαφθείρανε τον κόσμο. Φάγανε λοιπόν τόσα χρόνια τα έντερα του κοσμάκη με τόκους επί τόκων και επιτόκια που ούτε στην Ακτή Ελεφαντοστού και τώρα έρχονται και μυξοκλαίνε γιατί δεν μπορούν λέει να εισπράξουν.
Ρε δεν πάτε στο διάολο... Το μόνο που τους χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να μην πληρώσει κανείς καμμία του τραπεζική υποχρέωση. Τι θα έκαναν δηλαδή ? Θα έγραφαν όλη την Ελλάδα στον Τειρεσία ? Και μετά με ποιούς θα "δούλευαν" ? Ή θα έκαναν κατασχέσεις σε 3 εκατ. ακίνητα ? Και ας έκαναν. Τι θα τα έκαναν μετά ? Θα τα πουλούσαν ? Πού ? Πόσο ? Μήπως το σπιτάκι σας το οποίο θέλετε άλλα 80 χιλ. € γιά να το ξεχρεώσετε, θα το αγοράζατε καινούργιο με ...30 ?

Άντε θύμα άντε ψώνιο,
άντε σύμβολο αιώνιο
άν ξυπνήσεις μονομιάς
θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς.
- Και έρχονται σήμερα οι Τράπεζες και μέσα από τα ΜΜΕ φερέφωνά τους προσπαθούν να αιτιολογήσουν το κλείσιμο της βάνας τους (τη βάνα τους και τον πατέρα τους...) επικαλούμενοι κάθε τρείς και πέντε τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των ακάλυπτων επιταγών. Λές και όταν αποφάσισαν να κλείσουν την κάνουλα των χορηγήσεων και να επιφέρουν οικονομική ασφυξία στην αγορά δεν το γνώριζαν πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και τάχαμου εκπλήσσονται και τάχαμου προβληματίζονται... Τι μου λές ρε πούστη μου...
- Μαύρο χρήμα λέτε έ ? Μα καλά ...και η ..."επανίδρυση" που λέγαμε ? Οι "νταβατζήδες" ? Θα μου πείς, ό,τι λέγεται πάνω στο σεξ και πάνω στο κεμπάπ του Μπαϊρακτάρη δεν μετράει...
- Kαι γιά να μην ...παρεξηγηθούμε, ναι ο βασικός μισθός των 700 € είναι ντροπή όπως ντροπή είναι και μιά ανάλογη σύνταξη αλλά το ερώτημα παραμένει : Πώς είναι δυνατόν να είμαστε μία από τις φτωχότερες στην πραγματικότητα χώρες της ευρωζώνης με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος, με την χαμηλότερη παραγωγικότητα, με έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας (και αεργίας), με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να "μπορούμε" όλοι (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων) να πηγαίνουμε διακοπές ? Κάπου υπάρχει ένα λογικό κενό. (θα μου πείς το πρώτο "λογικό κενό" είναι αυτό στην Ελλάδα ?)

Η επιστροφή των κακομοιρίων

- 'Ενα από τα ερωτήματα τα οποία θα μείνουν γιά πάντοτε χωρίς απάντηση, όπως πχ. αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, (λές και υπάρχει και ζωή πρίν από αυτόν), είναι αν όντως ως χώρα περνάμε οικονομική κρίση. Από την μιά οι δείκτες και η κομισσιόν και οι δείκτες και οι οικονομικοί αναλυτές να σκούζουν και από την άλλη η παντέρημη Αθήνα. Ποιόν να πιστέψω ? Θαρρείς και οι Έλληνες έχουν ανακαλύψει ένα αντισύμπαν μέσα στο οποίο καταφέρνουν να συνεχίζουν την ευδαιμονία τους ακόμη και όταν το άλλο σύμπαν τραβάει τα μαλλιά του. Μισθωτοί των 700 €, επιχειρηματίες με χρέη δυσθεώρητα, συνταξιούχοι με συντάξεις "πείνας" (?) ακόμη και χρόνια άνεργοι, ακόμη και άεργοι, όλοι, με κάποιο θαρρείς μαγικό τρόπο καταφέρνουν να θριαμβολογήσουν με την φράση-κλειδί "εμείς φέτος πήγαμε διακοπές σε ένα καταπληκτικό μέρος μπλα-μπλα-μπλα..." Δεν λέω, μπράβο μας, αφού πάντα εφευρίσκουμε τρόπους να "ξεπερνάμε" την πραγματικότητα αλλά επειδή οι προηγούμενοί μας τρόποι ήταν το πλαστικό χρήμα (διακοποδάνεια-θαλασσοδάνεια κλπ) αναρωτιέμαι αν και αυτοί οι τρόποι που βρίσκουμε σήμερα (οι παλιοί μας "τέλειωσαν"), είναι αναλόγου ...πρωτοτυπίας και ευφυίας.
Το παρόν του Έλληνα, ηθικώς στηρίζεται από το "ένδοξο" παρελθόν του και οικονομικώς από το άδοξο μέλλον του. Είναι κι αυτό μιά "άποψη" πάντως... (Ίσως και μιά παγκόσμια πατέντα).

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

- Κάποιοι "ενοχλούνται" όταν ένα μέλος παραθέτει link προς το Κazan dp.gr και άλλοτε "πιέζουν" ευγενικά και κρυφά και άλλοτε εκδικούνται χοντροκομμένα και φανερά.

Κύριοι, αν θέλετε να εκβιάσετε ή να πιέσετε, τουλάχιστον κάντε το με κάποιο τάκτ, κρατήστε και κανένα πρόσχημα γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και η κακία και η εμπάθεια θα σας χαλάσει το ρίμελ.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε, πως όσο και να πιέσετε, όσο και να εκβιάσετε, όσο και να "τιμωρήσετε" με αρνητικές, το Kazan dp.gr θα είναι εδώ γιά να λέει τις αλήθειες με τον δικό του τρόπο, ένα τρόπο που έχουν τιμήσει χιλιάδες αναγνώστες του (και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ?).

Και μιά και αναφερόμαστε (εμμέσως πλην σαφώς) και σε "επισκεψιμότητες", αντί να αναλώνεστε με το πώς θα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, δεν κοιτάτε καλύτερα πώς θα αναστρέψετε τον στατιστικό σας κατήφορο ? Και πάλι καλά δηλαδή που ασχολούμαστε και μείς μαζί σας και κάνουμε την πλάκα μας και σας κρατάμε έτσι διασωληνωμένους στην εντατική. Γιατί αν σας βγάλουμε και μείς από την πρίζα... πάει τον χάσαμε τον Χαραλάμπη...

Δεν κοιτάτε λέω εγώ να ζητήσετε μιά πελώρια δημόσια συγγνώμη και να δείτε πώς θα μαζέψετε πίσω όλους αυτούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο διώξατε (εξαιρουμένου φυσικά του γράφοντος), ώστε να μπορέσει το dpgr να ξαναγίνει αυτό που κάποτε ήταν, δηλαδή ένας διαδικτυακός τόπος πνευματικής φωτογραφικής συνάντησης και όχι ένας καφενές αργόσχολων και πανηλιθίων μπουρδολόγων, οι οποίοι ουδόλως ενδιαφέρονται γιά την φωτογραφία αλλά γιά την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και διεκπεραίωση "προσωπικών τους υποθέσεων" ? Άντε λοιπόν, αν έχετε κότσια κάντε το. Και εδώ που τα λέμε, δεν έχετε και άλλη "λύση". Εκτός αν θεωρείτε "λύση" τα κατεβασμένα ρολλά.
- Mέλος :
"Άλλωστε και εδώ ένα είδος wiki είναι".

Και μετά κυρ-Παντελή μου, μας λές πως σε πειράζουν τα πέη του Αντουάν και πώς να δείξεις "τέτοια πράγματα" στα παιδιά σου. Εγώ δηλαδή με τι μούτρα να δείξω στα δικά μου τέτοια σχόλια, όταν μετά από χρόνια ενασχόλησης με το dpgr πληροφορούνται πως τελικά όλα αυτά είναι απλά μιά "βικι" ? Και στη γυναίκα μου τί να πώ ? Και ποιά Βίκυ είναι αυτή παρακαλώ που με απασχολεί τόσα χρόνια ? Νάτανε η Βίκυ Χατζηβασιλείου που "έχει πακέτο" να πώ χαλάλι ! Νάτανε η Βίκυ Καγιά που έχει καλύτερο "πακέτο" να πώ επίσης ! Αλλά βίκι το dpgr... Τέτοια πράγματα δηλαδή δεν τα θέλει ούτε ο Θεός. Έτσι δεν είναι Σεβασμιώτατε Εσείς που Είστε και ο Εκλεκτός Εκπρόσωπός Του ? Ή δεν είστε πλέον ? (Καλά ντε... μιά κουβέντα είπα μην πανικοβάλλεστε...)
- Το παρακάτω σχόλιο απεστάλη από "Ανώνυμο" αλλά το δημοσιεύω εδώ (χωρίς καμμία περικοπή) γιά την "ισηγορία":

"Αντι ομως να ειρωνευεστε τα μελη που εχουν αλλη αποψη απο τη δικη σας για πειτε μας κατι που θα μας ενδιεφερε πολυ να μαθουμε. Πειτε μας κυρ-Παυλο, πειτε μας κυρ-νοβους, πειτε μας ολοι εσεις που ειστε υποστηριχτες της αχαληνωτης και ασυδοτης τεχνης και τα βαζετε με τοσο μεγαλη μανια με αυτους που απλα γουσταρουν τη φωτογραφια για χομπι, πειτε μας τι γνωμη εχετε για εκεινα τα δυο "εργα τεχνης" που το ενα εδειχνε ενα πεος να εκσπερματωνει πανω στο σταυρο και το αλλο ηταν μια φωτογραφια ενος μουσατου καραφλα που εκανε σεξ με ενα καρπουζι! Εχεις παιδια κυρ-Παυλο; Αν εχεις καμια κορη σε ηλικια γυμνασιου πες μου θα της εδειχνες τωρα αυτου του ειδους την "τεχνη" για να αποφασισει μονη της αν της αρεσει οπως λετε; Περιμενω μια απαντηση αλλα περιμενω να μου πειτε τη γνωμη σας για τα συγκεκριμμενα εργα και οχι να μου απαντησετε με γενικα λογια και υπεκφυγες".

Aνώνυμος.


Απάντηση :

1. Πρέπει να καταννοήσετε (και σείς) πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει μιά τάση να σατιρίζει το τραγικό, μπας και καταφέρει να το κάνει τουλάχιστον πιό υποφερτό. Και η τραγικότητα τέτοιων σχολίων όπως το παραπάνω, δεν συνίσταται τόσο στο ουσιαστικό του περιεχόμενο, δηλαδή στις "θέσεις" και στους "προβληματισμούς" που διατυπώνετε, αλλά στην πλήρη αδυναμία σας να συνειδητοποιήσετε την τραγικότητα αυτών των διατυπώσεων.

2. Η Τέχνη δεν ανέχεται και δεν μπορεί να πάρει μπροστά της επιθετικούς προσδιορισμούς. (ασύδοτη, αχαλίνωτη, στρατευμένη κλπ). Οποιαδήποτε λέξη προσπαθήσει να χαρακτηρίσει την Τέχνη, αυτομάτως ακυρώνει την φύση της. Η Τέχνη είναι απλά Τέχνη και δεν είναι ούτε "εκπαιδευτική", ούτε "ηθική", ούτε "ελεύθερη", ούτε τίποτε απολύτως. Και αυτό που εσείς ονομάζετε "ασύδοτη" απλά έχει να κάνει με τον ιστορικό της ρόλο να προηγείται κάθε κοινωνικής σύμβασης και να ανοίγει νέους δρόμους τόσο στην αισθητική όσο και στην νόηση. Και φυσικά, όπως όλες οι απόπειρες δεν καταφέρνουν να "ευτυχήσουν", έτσι και όλα τα έργα τέχνης δεν δύνανται να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Αλλά αυτό δεν μπορεί να κριθεί σε καμμία περίπτωση με κριτήρια του τύπου "αν θα έδειχνα στα παιδιά μου τον τάδε πίνακα ή την τάδε φωτογραφία". Στο σημείο αυτό παραθέτω την θαυμάσια σχετική τοποθέτηση του Novus από το άρθρο του Hθικόλοτζι Vs Τέχνης :

"Και αν τελικά η ύβρις, οι όρχεις και το πέος δεν είναι τέχνη, αυτό δεν θα επιβληθεί από τους ηθικολόγους αλλά θα κριθεί από την συνολική ανταπόκριση ή αδιαφορία που θα εισπράξουν και που, συν τω χρόνω, θα τα οδηγήσει σε μαρασμό και εξαφάνιση. Αν όμως είναι τέχνη, τα παιδιά μου ως ενήλικες θα τα εκτιμήσουν και θα επιδιώξουν μια καλύτερη κοινωνία, με λιγότερη εξουσία, εκμετάλλευση, ψεύδη και προκαταλήψεις και περισσότερο πολιτισμό και ελευθερία".

3. Όσον αφορά το θέμα με τα "παιδιά" και το αν θα "έδειχνα /εγώ/ στα παιδιά μου τέτοια έργα", θα σου απαντήσω ότι γιά να μπορέσει κάποιος, είτε παιδί-είτε ενήλικος να "συναντηθεί" με αυτά, προαπαιτείται προσπάθεια. Δεν έρχονται "αυτά τα έργα" να μας συναντήσουν, εμείς πηγαίνουμε σε αυτά. Και από την στιγμή που τα αναζητούμε εμείς, σημαίνει αυτόματα πως είμαστε "έτοιμοι" γιά οποιοδήποτε ..."σοκ". Με την ίδια λογική που πληρώνουμε εισιτήριο γιά ν΄ανέβουμε στο τραινάκι του τρόμου.Με την ίδια λογική που επιλέγουμε εμείς να αναρριχηθούμε στον Όλυμπο, με την ίδια λογική που επιλέγουμε εμείς να περάσουμε τον Ειρηνικό με βάρκα.Κανείς δεν μας υποχρεώνει, κανείς δεν μας εξαναγκάζει και φυσικά ...κανείς δεν θα μας μεμφθεί αν δεν το κάνουμε. Το να το κάνουμε όμως και μετά να αναθεματίζουμε τον καλλιτέχνη, μου θυμίζει αυτούς που ματώνουν τα πόδια τους στα βράχια γιά να φτάσουν σε μιά απόμερη παραλία με γυμνιστές και μετά καλούν την αστυνομία γιά προσβολή της δημοσίας αιδούς. Πολύ απλά αγαπητέ ανώνυμε, αν αυτά τα έργα νομίζετε πως προσβάλλουν την αισθητική σας, έχετε όλη την ευχέρεια να ΜΗΝ τα βλέπετε. Και φυσικά έχετε σε κάθε περίπτωση αναφαίρετο δικαίωμα να τα κρίνετε αλλά με καλλιτεχνικά κριτήρια και όχι με ηθικολογικά. (να μην προσθέσω και γώ το χιλιοειπωμένο πως με την λογική αυτή πετάτε στα σκουπίδια το 90% όλων των έργων τέχνης από την αρχαία έως και την σύγχρονη εποχή).

Κλείνοντας, θέλω να προσθέσω ότι δεν πιστεύω πως είστε ούτε "ναζιστής" ούτε κάτι άλλο ανάλογο απλώς είστε άλλος ένας "απλοϊκός" άνθρωπος, οφείλετε ωστόσο να γνωρίζετε, πως σε τέτοιες "απλοϊκές" απόψεις και στάσεις ζωής βρίσκουν πάντα έρεισμα όλα τα ανελεύθερα καθεστώτα (ένθεν και ένθεν). Χωρίς λοιπόν να το αντιλαμβάνεστε, εσείς ο "απλοϊκός" και "αθώος" και "καθημερινός" άνθρωπος, γίνεστε θαυμάσια ο θεωρητικός τους στυλοβάτης, αφού οι "ιδεολογικές" διακηρύξεις όλων των φασισμών πάντοτε ακουμπάνε πάνω στον λαϊκισμό ο οποίος εξ ορισμού απευθύνεται στην αμορφωσιά μας και στην βλακεία μας, αφού φροντίζει να επωάζει το αυγό του φιδιού στην πάντα ζεστή φωλιά των χαμηλότερων ενστίκτων μας.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

- Και το "μέλος" συνεχίζει :
"Είναι τέχνη η πορνογραφία";

Koίταξε να δείς αγαπητέ. Δεν ξέρω λέγοντας πορνογραφία σε τι ακριβώς αναφέρεσαι. Πάντως επειδή είδα μιά εμμονή σου στις πεολειχίες της φωτογραφίας, θα σούλεγα ειδικά γι΄αυτήν, πως είναι πραγματική τέχνη απόδειξη η Μαντάμ Σούλα που έχει κάνει δύο τετραόροφα στην Γλυφάδα και ένα εξοχικό στο μαγευτικό Πόρτο-Ράφτη χώρια που έχει και κάτι προνομιούχες της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ. Κι όλα αυτά με τί παρακαλώ ? Με τα τσιμπούκια ! Μάλιστα κυρ-Παντελή μου με τα τσιμπούκια !

"Και τι το διαφορετικό έχει από snapshots μεταμεσονύχτιου filmnet; Θα είχατε την ίδια άποψη και αντιμετώπιση αν βλέπατε την ίδια θεματολογία με ομόφυλα ζευγάρια, σκυλιά – ανθρώπους, νεκρόφιλους, κοπρολάγνους κ.α.; Θα επιλέγατε ποτέ αυτές τις φωτογραφίες για τη διακόσμηση του καταστήματος ή του σαλονιού σας; Θα τα δείχνατε με την ίδια ευκολία στα παιδιά σας";

Από τα λεγόμενά σου συνολικά, αντιλαμβανόμεθα όλοι, ότι σίγουρα εσύ έχεις μιά πολύ πιό ..."εμπεριστατωμένη άποψη" γιά την πορνογραφία. Εμείς οι κακομοίρηδες σε ένα αθώο "Διάβασέ με" μείναμε και σε ένα αφελές "Αθήνα-Λας Βέγκας", οι δε πιό high tech της γενιάς μου που είχαν και βίντεο, άντε να έφτασαν και μέχρι το "Παλαμάρι του Βαρκάρη" σε σκηνοθεσία Νάσου Σπυρή, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω και από όσο έλεγξα το βιβλιάριο ασθενείας του, σκάει από "υγεία". Δεν είναι ούτε "ομοφυλόφιλος", ούτε "ναρκομανής", ούτε ψυχασθενής". (Ούτε καν κομμουνιστής). Το θέμα με τα filmnet και νόβες κλπ μέ έχει απασχολήσει και μένα, διότι δεν τα πάω καλά με αυτά τα ρημάδια τα μηχανήματα και όποτε ψάχνω κάνα κωλαράκι-κάνα βυζάκι, όλο πάνω σε κάτι κροκόδειλα πέφτω και κάτι βασιλικούς πιγκουίνους ξέρεις αυτά που περπατάνε στον πάγο σα συγκαμένα. Αν μπορείς λοιπόν να μου στείλεις με κάποιο τρόπο τις συχνότητες του διαβόλου κάντο, διότι άνθρωποι είμεθα και μείς και κάτι πρέπει νάχουμε πάντα γιά μιά ώρα ανάγκης βρε αδερφέ... Διότι από ότι κατάλαβα εσύ είσαι άσσος σε αυτά και πιάνεις πουλιά στον αέρα. (στα ηλεκτρονικά εννοώ).(αλλά και γενικώς). Το άλλο με τις νεκροφιλίες και τα σκυλιά δεν τόχω κάνει ακόμη έχω πρόβλημα με τη σπιτονοικοκυρά δεν με αφήνει να φέρω σκυλιά στο σπίτι, γιά νεκρούς όμως δεν μούχει πεί κάτι, υποθέτω δεν θάχει πρόβλημα, θα την ψάξω έτσι λοιπόν. Όσο γιά την κοπρολαγνία που αναφέρεις, μάλλον τελικά έχει αρχίσει να μου αρέσει, ήδη μετά τους λόγους του Άδωνι Γεωργιάδη λέω να αρχίσω να μελετώ σε βάθος και τα μηνύματά σου. Και φυσικά εννοείται πως δεν θα κρεμούσα ποτέ πέη και όρχεις στου τοίχους μου διότι γιά να το κάνω θάπρεπε να κατεβάσω πρώτα τις φωτογραφίες του Καρατζαφέρη και του Πλεύρη. Διότι πόσα αρχίδια μπορούν να κρέμονται ταυτόχρονα σε ένα τοίχο ? Και στα παιδιά μου, όχι δεν θάδειχνα τέτοια αισχρά πράγματα και μάλιστα θα τα μάθαινα ότι κακό δεν είναι να είσαι διεστραμμένος αλλά το να μην μπορείς να βάλεις μιά γραβάτα πάνω σου και να το κρύψεις.

Ελλάς-Ελλήνων-Γουρουνιών.
- Ηθικόλοτζι vs Τέχνης.
Ένα εξαίρετο κείμενο του Novus στο Found Οbject, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιγράφει και με ένα θαυμάσιο τρόπο, το αμαρτωλό ερωτικό τρίγωνο μεταξύ της βλακείας, του φασισμού και του περιορισμού της ελευθερίας της Τέχνης. Δεν λέει σοφίες ο άνθρωπος, τα "αυτονόητα" λέει. Αλλά σε ευνουχισμένες πνευματικά (παλιο)κοινωνίες, τα αυτονόητα είναι τελικά και τα ζητούμενα. Δεν σας το παραθέτω εδώ, αξίζει να μπείτε και να το διαβάσετε ολόκληρο, στον φυσικό του χώρο.
- "Την πιθανότητα να καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση αντιμετωπίζει ένας άνδρας στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο οποίος χασμουρήθηκε την ώρα που βρισκόταν μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου".

H πληροφορία που έχουμε πως ο άνδρας την συγκεκριμένη στιγμή είχε μπεί από το laptop του στο dpgr, ελέγχεται ως ανακριβής.

Πάντως, ευτυχώς που δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχετικός όρος και στο dpgr... Φαντάζεστε καλέ να τρώγαμε έξι μήνες γιά ένα μόνο ροχαλητό ? Με τετράκις ισόβια στην πλάτη θα ήμαστε όλοι μας...
- Και ας μην ξεχνάμε πως κανένας δημοσιογράφος δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ φωτορεπόρτερ επειδή ο εκδότης του αγόρασε μιά φωτογραφική μηχανή, γιά τον ίδιο ακριβώς λόγο γιά τον οποίον κανένας σερβιτόρος δεν πρόκειται να γίνει μουσικός επειδή ο επιχειρηματίας του αγόρασε ένα μπουζούκι. Αλλά είπαμε, αν χάσω εγώ την δουλειά μου, χέστηκα μετά άμα ο πελάτης ακούει την μουσική που του παίζει ο μάγειρας.
- Οι εκδότες, τώρα που βεβαιώθηκαν γιά το ότι οι συντάκτες τους έμαθαν να κλίνουν τα τριτόκλιτα, ("μας μίλησε αποκλειστικά ο πάτερ-Αθανάσιος"), σκέφτηκαν πως μιά θαυμάσια ιδέα θα ήταν να τους ζαλώσουν και από μιά ψηφιακή μπάς και γλυτώσουν κανένα φραγκάκι από το "περιττό έξοδο" του φωτορεπόρτερ.

Η ιστορία δεν είναι καινούργια, πάει καμμιά εικοσαετία πίσω, όταν ο πολύς κύριος Κουρής με την εξαίρετο ΑΥΡΙΑΝΗ του, είχε αρχίσει να υιοθετεί τέτοιες πρακτικές και όταν απεθυνόμασταν σε αυτόν διαμαρτυρόμενοι γιά την μη πληρωμή των τιμολογίων μας, με την χαρακτηριστική κίνηση μας παρέπεμπε στους γεννητικούς του αδένες. (Πάντα οι εκδότες στην Ελλάδα είχαν ένα επίπεδο-τουλάχιστον αυτός δεν τόκρυβε). Φυσικά δεν προχώρησε το πράγμα, γιατί αφ΄ενός μεν υπήρχαν ανυπέρβλητα τεχνικά ζητήματα και αφ΄ετέρου εμφανίστηκαν τα λεγόμενα "πακέτα" στην αγορά του φωτορεπορτάζ και αυτό λειτούργησε ως ένα ...modus viventi ας πούμε. Και φυσικά ο θάνατος του επαγγέλματος του φωτορεπόρτερ ξεκίνησε να διαφαίνεται ακριβώς όταν εμφανίστηκαν αυτά τα "πακέτα". Φυσικά δεν μιλάμε γιά θάνατο του φωτορεπορτάζ αλλά γιά τον θάνατο του επαγγέλματος και εδώ υπάρχει μιά διαφορά. Αλλά με συγχωρείτε πολύ, αν εγώ ως φωτορεπόρτερ ψοφήσω από την πείνα, ελάχιστα με ενδιαφέρει αν θα ...επιζήσει το φωτορεπορτάζ. (Με την ίδια λογική που αν πεθάνω πάνω στην εγχείριση, ελάχιστα θα με ενδιαφέρει η πρόοδος της ιατρικής.)
Γιά την κατάσταση αυτή, θύτες δεν είναι μόνο οι εκδότες αλλά και τα ...θύματα, οι φωτορεπόρτερς.
Ο γράφων, σε επιστολή του στην τότε Ένωση Φωτοειδησεογράφων Ελλάδος (προ 18 ετών περίπου), είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας επί λέξει:
"Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε λίγα χρόνια δεν θά έχουμε κανένα λόγο επαγγελματικής ύπαρξης."

Και φυσικά δεν χρειαζόταν και καμμιά ιδιαίτερη ευφυία γιά να "δείς" κάτι τέτοιο, ως τόσο χρειάζονταν πολύ ευφυείς χειρισμοί γιά να μην φτάσουμε σε αυτά τα σημεία. Οι "χειρισμοί" λοιπόν που ακολούθησαν, ήταν από βλακώδεις έως στην καλύτερη περίπτωση "συμπαθητικώς επαρκείς". Σήμερα είναι αργά πλέον γιά οποιαδήποτε κίνηση. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να σώσει κάποιον φωτορεπόρτερ είναι η όποια "μοναδικότητά" του. Και φυσικά το ίδιο ακριβώς ισχύει και γιά τις εφημερίδες αλλά και τα περιοδικά. Η εποχή που κάποιος έπαιρνε εφημερίδα από συνήθεια γιά να την κρατάει μαζί επιστρέφοντας σπίτι μαζί με το καρπούζι, πέρασε ανεπιστρεπτί. Το πρόβλημα λοιπόν δεν βρίσκεται σε τέτοιες νευρικές εκδοτικές κινήσεις αλλά στο ότι η έλλειψη εκδοτικής κουλτούρας οδηγεί τον Τύπο σε κυκλοφοριακό μαρασμό. Εκεί βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.
- Λέγεται "Halepianos" μέσα στο dpgr και εγώ θα τον προσφωνώ κύριο, γιατί (κατά δήλωσή του) είναι 77 ετών ! Οι απόψεις του περί "συγγένειας φωτογραφίας και ζωγραφικής" δεν μας βρίσκουν σύμφωνους αλλά εν προκειμένω δεν έχει καμμία απολύτως σημασία. Εκείνο που έχει σημασία, είναι πως σε μιά ηλικία στην οποία οι περισσότεροι έχουν παραιτηθεί από τα πάντα, (κάποιοι παραιτούνται και από τα 17 τους), ο κύριος Χαλεπιανός κάθεται πάνω από ένα υπολογιστή και υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του. Μόνο και μόνο γι΄αυτό, ο κύριος Χαλεπιανός έχει και τον θαυμασμό μας αλλά και τον σεβασμό μας. Γιατί, (παραφράζοντας τον Ποιητή), "αυτό που κάνει, λίγο δεν είναι".
Κύριε Χαλεπιανέ, έχετε την εκτίμησή μας.
- Διότι η τρύπα στον εγκέφαλο του όζοντος φασιστομαλάκα είναι πολύ πιό επικίνδυνη.
- Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως μετά από τα αντηλιακά έπρεπε να εφεύρουμε και τα αντιηλιθιακά ?
- Είχατε-δεν είχατε με ταράξατε πάλι πρωί-πρωί και με φέρατε πίσω άρον-άρον με την άμμο στα πόδια και τα μπρατσάκια στα χέρια. Και το χειρότερο είναι πως το αντηλιακό μου με δείκτη προστασίας 88, λήγει τα Χριστούγεννα. Τι να το κάνω εγώ το αντηλιακό τα Χριστούγεννα-μού λέτε ? Με "άστρον λαμπρόν" (που τους οδηγεί) μπορείς να μαυρίσεις ?
- Και αυτή η πρόστυχη η Αφροδίτη της Μήλου, δεν μπορούσε να ρίξει κάτι πάνω της ? Αλλά από μικρή που την ήξερα, τέτοιο πουτανάκι ήτανε !
- Μήπως γιατρέ μου να αρχίσεις με κάθε συνδρομή να δίνεις δώρο και μιά μπούργκα ?
- "Ιδέες" και "απόψεις" σαν και τις δικές σου κυρ-Παντελή μου, μόνο άφατο πόνο φέρανε στους ανθρώπους. Γιατί "ιδέες" και "απόψεις" σαν και τις δικές σου κυρ-Παντελή μου, αποτέλεσαν τους σπόρους από τους οποίους φύτρωσαν σαν καρκίνοι κάθε τύπου ρατσισμοί, φασισμοί ακόμη και πόλεμοι, πράγμα το οποίο φυσικά ουδέποτε συνέβη από μιά αθώα πεολειχία.Κανένας πόλεμος κυρ-Παντελή μου δεν ξεκίνησε από ένα τσιμπούκι.Το αντίθετο μάλιστα. Δεν έχεις ακούσει γιά την πίπα της ειρήνης ?